Ναυάγιο: Η παραλία της Ζακύνθου με τη σπάνια ομορφιά και την άγνωστη ιστορία

436

Βρίσκεται στην απομονωμένη ακτή  Άη Γιώργης Ζακύνθου και κατέχει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς ναυαγίου της Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή που φτάνεις κανείς στην παραλία, το άγριο και βραχώδες τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά δημιουργούν ένα παραδεισένιο σκηνικό. 

Ο συνδυασμός της ανέγγιχτης από το ανθρώπινο χέρι παραλίας με το σκουριασμένο σκαρί στο μέσον της δημιούργησε το πιο πολυφωτογραφημένο θέαμα στη Ζάκυνθο.

Η ιστορία του ναυαγίου

Πίσω όμως από αυτό το ναυάγιο κρύβεται μία ιδιαίτερη ιστορία. Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1980 όταν εντοπίστηκε το πλοίο από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα, περίπου 2.000 κιβώτια. Το πλήρωμα υποστήριξε πως, αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι. Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Βολιμιές.

Όταν είχε πλέον ξημερώσει, οι κάτοικοι των Βολιμών είδαν τα επιπλέοντα τσιγάρα στη θάλασσα και άρχισαν να τα μαζεύουν και να τα μεταφέρουν στα χωριά τους. Πρέπει να αναφερθεί ότι τα πακέτα ήταν με τέτοιο τρόπο συσκευασμένα, ώστε να μη καταστρέφεται το περιεχόμενό τους από το θαλασσινό νερό, αν για κάποιο λόγο κατέληγαν στη θάλασσα. Αποθήκευσαν τα τσιγάρα λοιπόν όπου μπορούσαν, σε αποθήκες, κατοικίες, φούρνους, στάβλους, λινούς.

Όταν μαθεύτηκε το γεγονός από τις Αρχές, οι ναυτικοί συνελήφθησαν και ύστερα από έρευνες εντοπίστηκαν και τα τσιγάρα στα σπίτια των χωρικών, και από εκεί μεταφέρθηκαν στο τελωνείο του νησιού. Αργότερα ακολούθησε δίκη, όπου καταδικάστηκαν ο πλοιοκτήτης και οι πειρατές – λαθρέμποροι, τα δε τσιγάρα πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό και οι Ιταλοί απελάθηκαν στην πατρίδα τους.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ (με μικρο σκαφος) – Best Of Zante | Shipwreck, Blue Caves, Zakynthos beaches by boat

Η ομορφιά της παραλίας

Οι αισθήσεις που θα σας δημιουργηθούν από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στην παραλία είναι πολλές! Όπως επίσης και το τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας, θα σας κάνουν μην θέλετε να φύγετε από εκεί. Σαν ένα καμβάς τέχνης που τον αντικρίζεις και μαγεύεσαι. Τα βράχια που υψώνονται επιβλητικά σαν να προστατεύουν την ξεχωριστή εικόνα, και αντικατοπτρίζονται αγέρωχα στα καταγάλανα νερά. Αν πετύχεις τη θάλασσα να μοιάζει κι αυτή ζωγραφισμένη στο χέρι, είναι από τις θειούχες πηγές μέσα στις σπηλιές της παραλίας.

Ναυάγιο» της Ζακύνθου: θέλουν να χαρακτηριστεί μνημείο UNESCO | Beach photos, Nature views, Beach background images

Πως θα πάτε στην παραλία Ναυάγιο

Το Ναυάγιο μπορεί να είναι δύσβατο, όμως, οι μικρές κρουαζιέρες που γίνονται καθημερινά στη Ζάκυνθο και κάνουν τον περίπλου του νησιού, με αφετηρία, είτε το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου, είτε τις Αλυκές, είτε τον κόλπο του Λαγανά, κάνουν την παραλία προσιτή στον καθένα.

Extra Tip: Για όσους θέλουν να θαυμάσουν την παραλία με το ναυάγιο από ψηλά, πρέπει να φτάσουν μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα που κρέμεται στο κενό, από εκεί θα θαυμάσετε με δέος την πανέμορφη παραλία με το ναυάγιο και τις γύρω απόκρημνες ακτές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Ζάκυνθο δείτε εδώ 

Στη Ζάκυνθο μπορείτε να πάτε οδικώς από την Αθήνα μέχρι την Κυλλήνη κι από εκεί να περάσετε απέναντι  με πλοίο της Levante Ferries. Και θα απολαύσετε το Ναυάγιο αλλά και τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού!