Κάρυστος: Το γαλαζοπράσινο διαμάντι της Εύβοιας

817

Η Κάρυστος είναι μια γοητευτική παραθαλάσσια κωμόπολη στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, που προσφέρει έναν ακαταμάχητο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Αυτός ο γνήσιος τόπος, είναι ιδανικός για χαλάρωση, για βόλτες, καλό φαγητό, κολύμπι και επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία. Έτοιμοι να την ανακαλύψετε;

Τι να δείτε/να κάνετε στην Κάρυστο

Θαυμάστε το Μπούρτζι

Είναι ο πύργος που στολίζει την ανατολική πλευρά του λιμανιού της Καρύστου. Κτίστηκε την εποχή της βενετικής κυριαρχίας (1366-1470) για τη φύλαξη του λιμανιού. Στο κάτω τμήμα του παρατηρούνται τετράγωνοι δόμοι από αρχαιότερα κτίρια και στη βόρεια πρόσοψή του, δεξιά από το τοξωτό θύρωμα, είναι εντοιχισμένη ανάγλυφη πλάκα των ρωμαϊκών χρόνων που παριστάνει ανδρική μορφή. Τα τείχη φέρουν πολεμίστρες και στέφονται με επάλξεις. Ανατολικά και βόρεια υπάρχουν καταχύστρες απ’ όπου οι αμυνόμενοι έριχναν ζεματιστό λάδι ή πίσσα. Στο εσωτερικό, κατά μήκος των τειχών σχηματίζεται δεύτερος όροφος. Η συνεχής χρήση του οχυρού επέτρεψε την καλή διατήρησή του και στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως θερινός χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Μάθετε τις ιστορίες του Δρακόσπιτου

Βρίσκεται κρυμμένο μόλις κάτω από την κορυφή του όρους « Όχη » σε υψόμετρο 1.398μ. Αποτελεί το τελειότερο δείγμα ενός συνόλου 20 κτιρίων διασκορπισμένων στην ευρύτερη περιοχή.

Έχουν διατυπωθεί πλήθος θεωριών για τη χρήση, την κατασκευή και τη χρονολόγησή του. Έχει θεωρηθεί αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δία και της Ήρας, φρυκτωρία, φυλάκιο και καταφύγιο λατόμων. Έχει χρονολογηθεί από τον 6ο π.Χ. έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Πλούσιο λαογραφικό υλικό αποτελούν οι τοπικοί θρύλοι για το Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Όχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή.

Ανεβείτε στην κορυφή της Όχης

Με υψόμετρο 1.398μ. δεσπόζει στον κόλπο της Καρύστου και είναι ένα μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο. Ακόμα και τα βουνά της Χίου, της Σάμου και της Πελοποννήσου μπορούν να φανούν μία «καθαρή» μέρα. Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας αποτελούσε ιερό τόπο λατρείας : της Ήρας στο παρελθόν, του Προφήτη Ηλία σήμερα. Εκεί γίνεται στις 2 Αυγούστου (του Πρ. Ηλία με το παλιό ημερολόγιο) ένα από τα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής.

Λίγο πιο κάτω από την κορυφή και δίπλα στον καστανόλογγο, το τελευταίο αρχέγονο καστανόδασος της νότιας Εύβοιας, βρίσκεται από το 1962 το ορειβατικό καταφύγιο (υψόμετρο 1.050μ.). Μπορεί να φιλοξενήσει 15 επισκέπτες,. Είναι ένα καλά οργανωμένο κατάλυμα για όσους αγαπούν το βουνό και τη φύση. Προσεγγίζεται με αυτοκίνητο, που φτάνει ως την άκρη του μονοπατιού για την κορυφή.

Εξερευνήστε τον Δημοσάρη

Στην πίσω πλευρά της Όχης ξεκινά ένα από τα ωραιότερα ελληνικά φαράγγια. Η ονομασία «Δημοσάρης», είναι βυζαντινό τοπωνύμιο. Αποτελούσε έναν από τους κυριότερους δρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας, συνδέοντας τα χωριά του Καβοντόρου με την Κάρυστο. Στο παράλληλο με το ποτάμι μονοπάτι σώζονται λείψανα του μεσαιωνικού λιθόστρωτου καλντεριμιού. Καλύπτεται από τεράστια δέντρα, που ο ήλιος δε διαπερνά. Γάργαρες πηγές, γαλαζοπράσινες λίμνες και κελαηδίσματα πουλιών δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση. Η διαδρομή είναι βατή και διανύεται σε 3.30΄ έως 4.00΄ ώρες. Καταλήγει στο χωριό Λενοσαίοι και συνεχίζει από εκεί έως την παραλία των Καλλιανών ως μία στενή και απότομη κοιλάδα. Τα χωριά Λενοσαίοι-Καλλιανοί ενώνονται επίσης με χωματόδρομο.

Στα περίφημα αρχαία λατομεία Μαρμάρου

Τα λατομεία του τοπικού πρασινόλευκου μαρμάρου, της «Καρυστίας Λίθου», γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη κατά τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους ( 1ος αιώνας π.Χ.-2ος αιώνας μ.Χ.) κι έκαναν την περιοχή της Καρυστίας γνωστή στο ρωμαϊκό κόσμο. Το Καρυστινό μάρμαρο εξαγόταν σε όλα τα σημεία της ισχυρής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και χρησιμοποιείτο κυρίως ως οικοδομικό υλικό. Ονομάστηκε, από τους Ρωμαίους, cipollino (κρεμμυδάκι) εξαιτίας της φλεβωτής υφής του που θυμίζει κομμένο κρεμμύδι. Κτηριακές εγκαταστάσεις στις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί η «Καρύστια Λίθος» είναι : η βιβλιοθήκη του Ανδριανού στην Αθήνα, οι αυτοκρατορικές αγορές του Αυγούστου και του Τραϊανού στη Ρώμη. Επίσης, στην Ρώμη η Αιμιλία Βασιλική, το Ωδείο του Δομιτιανού, το Αμφιθέατρο των Φλαβιών, ο ναός της Ομονοίας καθώς και της Φαουστίνας και του Αντωνίνου, η έπαυλης του Μαμουρά κ.α. Η χρήση του συνεχίστηκε και στα Βυζαντινά χρόνια σε σημαντικά μνημεία όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η βασιλική του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, η Μονή του Οσίου Λουκά στη Φωκίδα κ.α.

Και για μπάνιο

Γαλλίδα. Η Δυτική παραλία της Καρύστου μόλις 300μ απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η παραλία είναι οργανωμένη και το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά.

Ψιλή άμμος. Λίγο πριν βγούμε από την πόλη της Καρύστου προς Μπούρο. Η παραλία είναι οργανωμένη το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά και μπορείτε να βρείτε τα πάντα από φαγητό και ποτό.

Κάβος. 5 χλμ από την Κάρυστο ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς Μπούρο. Μεγάλη και άνετη παραλία που προσφέρει τα πάντα. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά και η παραλία είναι οργανωμένη.

Μεγάλη άμμος. 1 χλμ από το κέντρο της πόλης του Μαρμαρίου, κατευθυνόμαστε δυτικά ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, μόλις λίγα μέτρα από το σύμπλεγμα των Πεταλιών. Η παραλία η οποία είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο, δεν είναι οργανωμένη αλλά μπορεί να σας προσφέρει τα πάντα αφού απέχει πολύ λίγο από το κέντρο της πόλης.

Γιαννίτσι. Το μάτι του Αιγαίου. 30 λεπτά από την πόλη του Μαρμαρίου με κατεύθυνση Νότια. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και η ομπρέλα είναι απαραίτητη. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί Καντίνα στην άκρη της παραλίας. Φαγητό θα βρείτε στο Γιαννίτση και στο Πόθι, 5 και 8 χλμ αντίστοιχα.

Ποτάμι. 40 λεπτά οδικώς από την Κάρυστο προς Καβοντόρο. Ακριβώς απέναντι από την παραλία έχετε θέα στο νησί της Άνδρου. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά. Υπάρχουν δύο εστιατόρια αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δική σας ομπρέλα γιατί η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

Αρχάμπολη. 7 χλμ νότια από το ακρωτήριο του Καβοντόρου. Περίπου 1 ώρα οδικώς από την Κάρυστο. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο σταματάει και πρέπει να συνεχίσετε με τα πόδια για 20 λεπτά, αυτό όμως που θα αντικρίσετε σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας φαγώσιμα και ομπρέλα.

Άγιος Δημήτριος. Μαγευτική με καταγάλανα νερά στο δρόμο για Καλλιανούς περίπου 20 λεπτά από την πόλη του Μαρμαρίου. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί και καντίνα. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και η ομπρέλα είναι απαραίτητη.

Καλλιανού. Στις εκβολές του ποταμού Δημοσάρη. Εκεί καταλήγει και η διαδρομή κατηφορίζοντας το ομώνυμο φαράγγι. Ο ιδανικότερος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, περίπου 1 ώρα από την πόλη του Μαρμαρίου. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την αμμουδιά αλλά η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Φαγητό μπορείτε να βρείτε σε δύο γραφικά ταβερνάκια λίγο πιο πάνω από την παραλία.

Πως θα πάτε στην Κάρυστο

Μπορείτε να πάρετε το  Ferry boat από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι και από εκεί με αυτοκίνητο για 10 λεπτά έως την Κάρυστο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε και οδικώς από Χαλκίδα σε λιγότερο από 2 ώρες.

(πληροφορίες από in-karystos.gr, dimoskarystou.gr)