Κύμη: Το μπαλκόνι του Αιγαίου βρίσκεται στην Εύβοια

1.418

Αμφιθεατρικά χτισμένη σ΄ένα καταπράσινο λόφο, 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Κύμη και μπορεί και μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικά το καλοκαίρι.

Απέχει 2 περίπου ώρες από την πολύβουη πρωτεύουσα και την αποκαλούν «το μπαλκόνι του Aιγαίου», λόγω της θαυμάσιας θέας στο πέλαγος. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας (από το οποίο φεύγει το πλοίο για το νησί της Σκύρου). Η Κύμη συνδυάζει ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον πλούσιο από το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της θάλασσας και ένα έντονο λαϊκό πολιτισμό με παραδόσεις.

Τι αξίζει να δείτε στην Κύμη

Παναγία Λιαουτσάνισσα Κύμης

Στο συνοικισμό Λιαουτσιάνισσα Κύμης, σε μια μαγευτική τοποθεσία, υψώνεται μεγαλοπρεπής ο Ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου   χτισμένος το 1849 .  Χτίστηκε το 1849 από ντόπια κιτρινοκόκκινη πέτρα σε έναν εντελώς ασυνήθιστο ρυθμό. Το τέμπλο της είναι φιλοτεχνημένο από τον Ιωάννη Χαλεπά και οκτώ άλλους Τηνιακούς γλύπτες. Στην κεραμιδένια στέγη της έχει τρεις τρούλους. Ο ιερός ναός της «Παναγίας της Λιαουτσάνισσας» από το 1965 έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Το σπίτι του ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου

Η Κύμη είναι γενέτειρα μεγάλων προσωπικοτήτων όπως ο μεγάλος ευεργέτης της ανθρωπότητας, ιατρός Γεώργιος Ν. Παπανικολάου,  ο οποίος ανακάλυψε τη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας, το γνωστό «τεστ Παπ». Το σπίτι του ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία της Κύμης. Δίπλα του βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου, όπου υπάρχει και η προτομή του μεγάλου επιστήμονα.

Ιαματική πηγή Χωνευτικού

Η πηγή του Χωνευτικού καθιερώθηκε ως ιαματική από τα μέσα περίπου το 19ου αιώνα από την αναμφισβήτητη θετική επίδρασή της στους νεφροπαθείς. Η αποβολή της άμμου ή των λίθων κυρίως με την έντονη διούρηση έγινε ευρύτερα γνωστή με αποτέλεσμα να στέλνονται στην Κύμη, από διαπρεπείς ουρολόγους , ασθενείς για ποσιμοθεραπεία. Με το Προεδρικό Διάταγμα 80 (ΦΕΚ 92, 11-5-1999) η πηγή «Χωνευτικό» ανακηρύχθηκε ως θεραπευτική και κατατάχθηκε στην κατηγορία των «Ιαματικών πηγών τοπικής σημασίας».

Κάστρο της Κύμης

Το ερειπωμένο σήμερα κάστρο του «Αγίου Γεωργίου» βρίσκεται στην κορυφή βραχώδους λόφου που υψώνεται πάνω από την βόρεια ακτή,  1 χιλιόμετρο από την μονή Σωτήρος και 5 χλμ. από την Κύμη. Βυζαντινό, πιθανόν φτιαγμένο τον 11ο αιώνα σε έκταση μικρότερη από ένα στρέμμα. Από το σημείο αυτό υπήρχε οπτικός έλεγχος στο στενό ανάμεσα στην Εύβοια και την Σκύρο.

Προφήτη Ηλίας

Το σημείο που είναι χτισμένο το εκκλησάκι προσφέρει μοναδική θέα στην θάλασσα, τα βουνά και την πόλη της Κύμης.

Φαράγγι Αποκλείστη

Το φαράγγι του Αποκλείστη βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βόρεια της Κύμης. Είναι ένα κακοτράχαλο και απροσπέλαστο φαράγγι, μέσα από το οποίο περνάει ο ποταμός Αποκλείστης. Σχηματίζεται από το βουνό Αξάνεμα και από το λόφο Μονή Σωτήρος, σε ύψος 300 – 350 μέτρων και με πλάτος 10-40 μέτρα. Τα βουνά φέρεται να διαχωρίστηκαν κατά το σχηματισμό του Αιγαίου με την καταβύθιση της Αιγηίας κατά την Τριτογενή περίοδο.

Και για βουτιές

Στην Κύμη θα βρείτε πολλές θαυμάσιες αμμουδιές όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Σοτσίνι

Η παραλία Σουτσίνι είναι μια παραλία που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από την παραλία της Κύμης. Στην ακτή αλλά και στο βυθό υπάρχουν βότσαλα. Ακόμα και όταν η παραλία του Στομίου και της Κύμης έχουν πολύ κύμα, η παραλία Σουτσίνι έχει αρκετά ήρεμα νερά λόγω του μικρού κόλπου στον οποίο βρίσκεται. Συγκεντρώνει αρκετό κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πολλοί προτιμούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο beach bar που βρίσκεται στην ακτή.

Στόμιο

Η παραλία Στόμιο Οξύλιθου είναι γεμάτη βότσαλα και μέσα και έξω από τη θάλασσα. Πολύ καθαρή παραλία όπως όλες όσες βρέχονται από το Αιγαίο, ωστόσο μπορεί συχνά να έχει κύμα. Κατά μήκος της παραλίας (πάνω από το δρόμο) υπάρχουν ταβέρνες καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πλατάνα

Η Πλατάνα, επίνειο της Ανω Ποταμιάς, είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με παραδοσιακό χρώμα, υπέροχη παραλία και μεζεδοπωλεία. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κύμη (3 χλμ). Η παραλία της είναι με άμμο και μαζεύει αρκετούς παραθεριστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πέτρινο γεφύρι πάνω από τη ρεματιά Σκοτεινή, που εκβάλει εδώ.

 Ακόμα μπορείτε να επιλέξετε τις απέραντες αμμουδιές του Άη Γιώργη και Μουρτέρη, και την παραλία Μετοχίου. Πεντακάθαρες αμμουδιές με διαυγή νερά όπου μπορείτε να απολαύσετε και κάποιο από τα αγαπημένα σας θαλάσσια σπορ.

Η παραλία Θάψα είναι μία από τις πιο δύσβατες παραλίες της Εύβοιας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε 4×4 για να φτάσετε εκεί μιας και έχει περίπου 10km κακοτράχαλου χωματόδρομου.

Μην ξεχάσετε…

Να δοκιμάσετε τον γνωστό τοπικό μπακλαβά που φτιάχνεται με ιδιαίτερο τρόπο, τα αμυγδαλωτά, τα γλυκά από μούστο (σουτζούκια, χαϊμαλιά, παστοκύδωνο), κρασί (από το μαύρο σταφύλι ποικιλίας μαυροκουντούρα), διάφορα λικέρ, μαρμελάδες, καρύδια, λαχανικά και φυσικά τα γνωστά αποξηραμένα σύκα. 

Επιλέξτε ως βάση την Κύμη, για να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε και άλλες περιοχές της ανατολικής Εύβοιας και όχι μόνο.