Πέντε νέα νησιά στο φως από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική

19

 

Το συνεχές λιώσιμο των παγετώνων, στην Αρκτική, είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πέντε νέα νησιά, σύμφωνα με ενημέρωση του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας που διοργάνωσε αποστολή στην περιοχή.

Η ονομασία τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, ενώ όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας που ταξίδεψε στο σημείο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ήταν κρυμμένα κάτω από τους παγετώνες. Αυτά τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής του στόλου, Αλεξάντερ Μοισέφ.

«Η μεταβολή της θερμοκρασίας και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο φυσικό τοπίο οδήγησαν στην αποκάλυψη των νησιών αυτών», είπε ο Μοισέφ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα με έναν φανερά εκνευρισμένο θαλάσσιο ίππο να επιτίθεται στα μέλη της αποστολής έγινε viral.

«Ευτυχώς οι μήνες που ταξιδέψαμε εκεί ήταν η καλύτερη επιλογή, αφού είναι από τους πιο θερμούς του χρόνου. Ήμασταν τυχεροί γιατί καταφέραμε να προσεγγίσουμε μέρη της περιοχής στα οποία δεν θα είχαμε πρόσβαση άλλες εποχές του χρόνου», σημείωσε ο Ντενίς Κρετς, μέλος της ομάδας.

Στο παρελθόν οι ειδικοί είχαν δει δορυφορικές εικόνες των νησιών αυτών, αλλά το ταξίδι αυτό -στο οποίο συμμετείχαν 60 άτομα- τους έφερε όντως σε επαφή με την πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από Guardian