Γαστρονομικό ταξίδι στη Μάνη – 6 γευστικές προτάσεις για καλοφαγάδες ταξιδιώτες

1.209

Από άκρη σε άκρη η Ελλάδα εκτός όμορφες γωνιές είναι γεμάτη κι από πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις. Διαβάστε παρακάτω και εξερευνήστε τη Μάνη μέσα από 6 τοπικά πιάτα της!

Πίτα Τραβηχτή

Οι τραβηχτές πίτες της Μάνης, που έθρεψαν γενιές και γενιές, μπορούν να συνοδευτούν άριστα (με τον παραδοσιακό τρόπο) με ένα κομμάτι τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι) όπως σερβίρεται ακόμα και σήμερα. Ακόμη μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι, ή με πραλίνα, με πετιμέζι ή με γραβιέρα και μέλι ακόμα και με σύγκλινο και συνοδεύσουν τα σπιτικά σουβλάκια σας αντί τις πίτες του εμπορίου.

Λαλάγγια

Τα λαλάγγια ή τηγανίτες όπως τα έλεγαν στη Μάνη, αποτελούσαν εθνική παράδοση για την περιοχή και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Πρόκειται για τραγανές λωρίδες από ζύμη που μπορεί να βρει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλους τους φούρνους.

Γαλατόπιτα Μάνης

Το παραδοσιακό μανιάτικο γλυκό για το Πάσχα και τη Λαμπρή είναι η παραδοσιακή γαλατόπιτα και το μπουρέκι. Η γαλατόπιτα είναι σαν το γαλακτομπούρεκο, έχει δηλαδή την κρέμα από το μπουρέκι αλλά έχει μόνο ένα φύλλο από κάτω και στα πλαϊνά της.

Διαβάστε επίσης

Κόκκορας μπαρδουνιώτικος

Προέρχεται από την περιοχή των Μπαρδουνίων. Χαρακτηριστικό της είναι το τυρί, σφέλα ή το φρεσκοπηγμένο δικής τους παραγωγής. Μπαίνει λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Το φαγητό αυτό το έτρωγαν τις γιορτές και τις Κυριακές.

Σύγκλινο Μάνης

Όπου κι αν βρεθείτε στη Μάνη από το ακρωτήριο Ταίναρο μέχρι το Γύθειο, θα συναντήσετε το ιδιαίτερα γευστικό σύγκλινο. Πρόκειται για είδος παστού χοιρινού κρέατος με ιστορία που κρατάει από τα αρχαία χοιροσφάγια και την ανάγκη συντήρησης του κρέατος για όσο το δυνατόν μακρύτερες περιόδους.

Σαρακηνικό

Σγουρός, χριστάγκαθο, γαλατσίδα, καυκαλίθρες, γκοτζίννες σκατζίκι, αγριόπρασα, κρεμμύδια κ.ά., είναι τ’αγριόχορτα που χρησιμοποιούν οι Μανιάτισσες για να φτιάξουν χορτόπιτες, πιτάκια, λαχανόριζο. Τα αγριόπρασα τα μαγειρεύουν με κρέας, όσπρια, καθώς και τα φασόλια γιαχνί με καυκαλήθρα κ.ά.