Η Άρτα δεν είναι μόνο το γεφύρι – 6 λόγοι για να την επισκεφθείς!

216

Μία πόλη που προσφέρει ηρεμία και όμορφες γωνιές! Έχει ιστορία, εκπληκτική φύση σε απόσταση αναπνοής, και μπορεί να αποτελέσει βάση για υπέροχες αποδράσεις.

Βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο απ’όπου περνάει ο ποταμός Άραχθος, ενώ ακριβώς δίπλα της είναι η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και ο Αμβρακικός κόλπος, με την Ήπειρο και φυσικά τα Τζουμέρκα, να αποτελούν το πεδίο δράσης όλων όσων επισκέπτονται την πόλη.

Το γεφύρι της Άρτας και ο θρύλος του, είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστά! Ωστόσο δεν αποτελεί το μόνο σημαντικό αξιοθέατο! Δείτε παρακάτω 5 πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε στην Άρτα.

Το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα

Δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης, που χτίστηκε από τους Κομνηνούς. Στέκεται στο βόρειο άκρο της πόλης και είναι σε μεγάλο ποσοστό του, χτισμένο πάνω στο τείχος της Αρχαίας Αμβρακίας που οχύρωνε την πόλη τον 6ο αιώνα, π.Χ. Το κάστρο μπορεί το χειμώνα να είναι σε «χειμερία νάρκη» αλλά το καλοκαίρι βρίσκεται στο κέντρο της ζωής της πόλης φιλοξενώντας αρκετές εκδηλώσεις.

Τον ναό της Παρηγορήτριας

Χτίστηκε το 1285-89 από το Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα και τη σύζυγο του Αννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή. Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακού μοναστηριού, του οποίου απομεινάρια είναι τα 16 αναστηλωμένα κελιά και η Τράπεζα με την θολωτή στέγη στη νότια πλευρά του περιβόλου. Σήμερα η Τράπεζα χρησιμοποιείται ως Βυζαντινό μουσείο.

Το τείχος της αρχαίας Αμβρακίας

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Άρτας. Το τείχος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο αιώνα π.χ. Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της Άρτας. Ο λοφίσκος στον οποίο είναι κτισμένο, θεωρήθηκε στρατηγική θέση κι απ’ τους αρχαίους Αμβρακιώτες, γι’ αυτό εκτός απ’ το φρούριο της ακρόπολης που είχαν στο λόφο Περάνθη, περιέβαλαν και την κάτω πόλη με τείχος που περνούσε παρόχθια στη βόρεια καμπή του Αράχθου.

Τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα

Πάρτε το δρόμο προς την Παναγία Βλαχέρνας, ανεβείτε στα Τζουμέρκα μέσω Ροδαυγής (δείτε εδώ), Σκούπας, Δάφνης και Πλατανούσας και κατεβείτε να θαυμάσετε τις εργασίες αναστήλωσης στο γεφύρι Πλάκας που κατέρρευσε το 2015, αλλά ετοιμάζεται και πάλι να κλέψει τις εντυπώσεις. Φτάστε μέχρι το Συρράκο και τους Καλαρρίτες σε μία μονοήμερη εκδρομή που θα σας αποζημιώσει απόλυτα. Περισσότερα εδώ.

Βόλτα στον Αμβρακικό Κόλπο

Ένας απίθανος υδροβιότοπος, όπου το γλυκό νερό του Λούρου και του Άραχθου ποταμού, συναντούν το αλμυρό νερό. Συνδύασε μία επίσκεψη στο νησί του Αγίου Ονουφρίου στον Αμβρακικό κόλπο, την Κορωνησία, ένα ιδιαίτερο μέρος με απάνεμους κολπίσκους, ατελείωτους καλαμιώνες, βάλτους, έλη, κατάφυτα τοπία, αλλά και γραφικά ψαροχώρια. Ένας ευλογημένος τόπος που αποζημιώνει με το παραπάνω τον επισκέπτη. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Εύκολη πρόσβαση

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα, μέσω της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, θα βρεθείτε πολύ εύκολα στην Δυτική Ελλάδα όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία υπέροχη διαδρομή. Σε σχεδόν 3μιση ώρες θα είστε έτοιμοι να χαρείτε τις ομορφιές της Ηπείρου!