Ροδαυγή: Ένα κρυμμένο στολίδι στα πανέμορφα Τζουμέρκα

581

Βρίσκεται στον ορεινό όγκο των δυτικών Τζουμέρκων και συγκεκριμένα στο Ξηροβούνι. Η Ροδαυγή είναι ένα πανέμορφο χωριό που προσφέρεται για διακοπές, όλο τον χρόνο.

Είναι ένα χωριό διάσημο για τις ομορφιές, τον φυσικό του πλούτο, αλλά και το μυρωδάτο τσίπουρό του.

Απέχει 22 χλμ από την Άρτα και είναι το ιδανικό ορμητήριο για πολλές εκδρομές τόσο στα Τζουμέρκα, για να απολαύσετε την παρθένα ομορφιά των βουνών και των χωριών της περιοχής, όσο και τον ποταμό Άραχθο, που θα σας γοητεύσει καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με τις διαδρομές του.

Τι να δείτε / να κάνετε στη Ροδαυγή

Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής θεωρείται από τους παλαιότερους ναούς της Ηπείρου με τυπικά χαρακτηριστικά ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζει με τα εντυπωσιακά σκαλιά και το ψηλό πέτρινο καμπαναριό. Στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αποτελεί τον ενοριακό ναό του χωριού και γιορτάζει στις 27 Ιουλίου, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Στη βρύση Αγίας Παρασκευής, η οποία κτίστηκε το 1988 και βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, μπορείτε να ξεδιψάσετε καθώς το νερό είναι καθαρό και να ξεκουραστείτε κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Ο γέρικος πλάτανος έχει ύψος 17 μ. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής το έχει χαρακτηριστεί Σύλλογο «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»

Στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής και λειτουργεί από το 1995, θα δείτε παλαιά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων.

Βόλτα στο Φαράγγι Κακολάγκαδου ή Χάβου. Είναι μια εντυπωσιακή χαράδρα, απότομη, με πλούσια βλάστηση και πολλά άγρια ζώα και πουλιά. Ονομάστηκε Κακολάγκαδο (Κακό Λαγκάδι) λόγω της δυσκολίας στην πρόσβαση και Χάβος επειδή όποιον το κοιτάζει «χαζεύει», δηλαδή τον αφήνει άφωνο η ομορφιά του.

Οι πιο δραστήριοι μπορούν να επιδοθούν σε Καγιάκ, Κανό, Ράφτινγκ, Ιππασία, Πεζοπορία, Ορεινή Ποδηλασία και Αλεξίπτωτο Πλαγιάς, δίπλα σε εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στη Ροδαυγή

Που να μείνετε

Στη Ροδαυγή, ο ξενώνας Nisista μπορεί και συνδυάζει με επιτυχία την παραδοσιακή Ηπειρώτικη φιλοξενία με την ομορφιά του τοπίου και τις σύγχρονες ανέσεις. Είναι χτισμένος με τον παραδοσιακό Ηπειρώτικο τρόπο, βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για την εξόρμησή σας στην περιοχή. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν τόπο που προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο. Μάθετε περισσότερα εδώ και ετοιμάστε ένα μαγικό ταξίδι στην αγκαλιά της φύσης!