Καλοκαίρι στην Κρήτη: Ταξιδεύοντας στο αυθεντικό Ρέθυμνο

467

Είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης, με περίπου 33.000 κατοίκους και είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Ο επιβλητικός Ψηλορείτης, οι Βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα μυστηριώδη σπήλαια, οι αμέτρητες παραλίες και τα μαγευτικά χωριά συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Τι να δείτε στο Ρέθυμνο

Κάστρο Φορτέτσας

Ένα μοναδικό μνημείο, από τα πιο προβεβλημένα, σήμα κατατεθέν της πόλης του Ρεθύμνου είναι το βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτσας. Πρόκειται για το Ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου, στην καρδιά της πόλης και φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ. Κατά την αρχαιότητα στο λόφο αυτόν ήταν χτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας Ρίθυμνας και ο ναός της Άρτεμις, τα οποία δε σώζονται. Μετά τη λεηλασία της πόλης από τον Αλγερινό πειρατή Ουλούτζ Αλή το 1571, δημιουργήθηκε η ανάγκη μίας καλή οχύρωσης και το 1573 άρχισε να χτίζεται το μεγαλοπρεπές πενταγωνικό αυτό φρούριο, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες μεθόδους οχύρωσης της εποχής και είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προφέρει καταφύγιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης. Στις εγκαταστάσεις του, πολλές από τις οποίες σώζονται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονταν στρατώνες, μία εκκλησία, νοσοκομείο, αποθήκες, η κατοικία των Συμβούλων, η κατοικία του Ρέκτορα, καθώς και ένα πολυτελές και μεγαλόπρεπο κτίριο στην κεντρική πλατεία του φρουρίου.

Παλιά Πόλη

Όταν η ανατολίτικη επιρροή από την Τουρκοκρατία, συνδυάζεται με την ενετική αρχιτεκτονική της Αναγέννησης, τότε το αποτέλεσμα είναι η παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, συναντάει ο επισκέπτης πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία. Από το ενετικό λιμάνι και το διάσημο φάρο του, μπορεί κανείς να φθάσει στο βενετσιάνικο κάστρο Φορτέτσα. Επίσης οι αψιδωτές προσόψεις της ενετικής Λότζιας δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο τον επισκέπτη, ο οποίος, λίγο πιο πέρα, θα πιει δροσερό νερό από την Κρήνη Ριμόντι με τους τρεις κρουνούς σε σχήμα λιονταριού, που χτίστηκε το 1626 από τον ρέκτορα Ριμόντι. Συνεχίζοντας την περιήγησή του στην παλιά πόλη, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, θα περάσει από την Μεγάλη Πόρτα και θα φτάσει στην κεντρική πλατεία όπου θα θαυμάσει διάφορα δημόσια κτίρια. Η παλιά πόλη, αποτελεί την ζωντανή ιστορία του Ρεθύμνου, σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και σε καλεί να την επισκεφθείς.

Μονή Πρέβελης

Bρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και είναι μία από τις πιο γνωστές και αξιοσέβαστες μονές της Κρήτης, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στους εθνικούς αγώνες. Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς χτίστηκε, ωστόσο οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο πρώτος πυρήνας της Μονής χτίστηκε προς το τέλος του 10ου με αρχές του 11ου αιώνα, σε μία εποχή όπου υπήρχε μία ιδιαίτερη ανάπτυξη της μοναστικής ζωής στην περιοχή της νότιας Κρήτης. Η παλιότερη χρονολογία που σχετίζεται με τη Μονή είναι χαραγμένη σε μία καμπάνα και αναφέρει το έτος 1594 και σύμφωνα με την παλιά ορειχάλκινη σφραγίδα, το πρώτο της όνομα ήταν “του Μεγάλου Ποταμού κατά την νήσον Κρήτην”, ενώ για τη σημερινή της ονομασία η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι προέρχεται από το όνομα κάποιου ιερομόναχου με τον επώνυμο Πρέβελης, ο οποίος ανακαίνισε το μοναστήρι.

Ανώγεια

Βρίσκονται 36χλμ δυτικά του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 750μ. και είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά τους στον πολιτισμό και την άγρια ομορφιά του Ψηλορείτη.  Ανεβαίνοντας στα Ανώγεια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε πανοραμική θέα στο Κρητικό πέλαγος, την πόλη του Ηρακλείου αλλά και τα βόρεια παράλια της Κρήτης. Όσο θα προχωράτε προς το εσωτερικό του ορεινού όγκου η θέα γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστική καθώς η άγρια γοητεία του άγριου τοπίου μπορεί και μαγεύει τους επισκέπτες. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής καλύπτεται από μεγάλους βράχους που σαν τεράστιες ψηφίδες σχηματίζουν τον Ψηλορείτη.

Τα Ανώγεια θεωρούνται επίκεντρο του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού, με τις μορφές του Νίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη να δεσπόζουν στην πολιτιστική προσφορά του τόπου. Ο επισκέπτης των Ανωγείων θα εκπλαγεί από την παραδοσιακή υφαντουργία του τόπου, τα φημισμένα ανωγειανά κεντήματα και υφαντά και την συνεχιζόμενη ακόμη και σήμερα χρήση του αργαλειού.

Η Αρχαία Ζωμινθός

Η Αρχαία Ζώμινθος βρίσκεται 7χλμ δυτικά των Ανωγείων, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας. Παρόλο που εντοπίστηκε μόλις το 1982, η Ζώμινθος πλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη, που πολλοί τη συγκρίνουν σε σπουδαιότητα με αυτή της Κνωσού. Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών στο σπήλαιο Ιδαίο Άντρο (1982), ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης είχε μια συνομιλία με ένα βοσκό της περιοχής, ο οποίος ανέφερε το όνομα Ζώμινθος. Ο Σακελλαράκης αμέσως κατάλαβε ότι το όνομα αυτό παραπέμπει σε αρχαίο τοπωνύμιο και την επόμενη κιόλας μέρα επισκέφτηκε το μέρος, όπου σχεδόν αμέσως εντόπισε τα ίχνη ενός μινωικού ανακτόρου.

Τα Σπήλαια του Ρεθύμνου

Ιδιαίτερο αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 800 περίπου σπήλαια που υπάρχουν στα βουνά του Ρεθύμνου. Σε υψόμετρο 1538 μέτρα στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, βρίσκεται το Ιδαίον Άντρον, ένα σπήλαιο αρκετά μεγάλο όπου κατά την ελληνική μυθολογία εκεί ανατράφηκε ο Δίας από την Αμάλθεια. Υπήρξε λατρευτικό κέντρο κατά τα μινωικά χρόνια και μετά από ανασκαφές έχει φέρει στο φως διάφορα ευρήματα όπως χρυσά κοσμήματα, κεραμικά και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα. Στο σπήλαιο του Μελιδονίου όπου λατρευόταν ο Ερμής, μπορεί να δει κανείς τα οστά κατοίκων του Μελιδονίου όπου πέθαναν εκεί από ασφυξία, όντας πολιορκημένοι από τους Τούρκους. Επίσης στο σπήλαιο Σφεντόνη στα Ζωνιανά, με τους 14 θαλάμους, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Επισκέψιμο είναι και το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό με την πολύ όμορφη εκκλησία – αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο – που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Που να κολυμπήσετε

Τόσο στη βόρεια ακτή του νομού, όσο και στη νότια, υπάρχουν πάρα πολλές αμμουδερές παραλίες που προκαλούν τον επισκέπτη να τις περπατήσει, να χαρεί τον ήλιο και να κολυμπήσει στα υπέροχα νερά του κρητικού και του λιβυκού πελάγους.

Αρκετά μεγάλη σε έκταση είναι η οργανωμένη παραλία του Ρεθύμνου, μία τεράστια αμμώδης παραλία μήκους 12 χιλιομέτρων, που ξεκινά μέσα από την πόλη του Ρεθύμνου και καταλήγει στην περιοχή της Σκαρλέτας.

Για μία γρήγορη βουτιά ενδεικνύεται η παραλία Πλατανές στον ομώνυμο οικισμό, 4 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, ενώ 16 χιλιόμετρα πιο πέρα, βρίσκεται η παραλία του οικισμού Πάνορμος, μία παραλία με πολύ οργανωμένες τουριστικές υποδομές.

Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, μπορούν να επισκεφτούν της οργανωμένη παραλία στον οικισμό του Πλακιά, σε απόσταση 40 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και το Μπαλί που είναι εξίσου δημοφιλές και βρίσκεται στον εθνικό δρόμο Ρέθυμνου – Ηρακλείου.

Κοντά στη Μονή Πρέβελη και με πεζοπορία λίγο μόνο λεπτών, υπάρχει η ομώνυμη παραλία, μία εξωτική παραλία με φοίνικες, που διασχίζεται από τον ποταμό Κουταλιώτη και θεωρείται κατά πολλούς η ομορφότερη παραλία της Κρήτης.

Για όσους αποζητούν την γαλήνη και της ψυχική τους ηρεμία, η ερημική παραλία της Τριόπετρας σε απόσταση 50 περίπου χιλ. νότια του Ρεθύμνου, θα τους αποζημιώσει.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Άγιος Παύλος που είναι επίσης μία ήσυχη παραλία και που προσφέρεται για γυμνισμό.

Τι να φάτε

Μυρωδιές, υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις, αναπάντεχος συνδυασμός υλικών συνθέτουν την γαστρονομία της Κρήτης. Γαμοπίλαφο μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, ντάκος, καπνιστό απάκι είναι μόνο μερικά από αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στη Μεγαλόνησο.

Ας δούμε 8 από τα πιο χαρακτηριστικά Κρητικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάστε!

Αντικριστό

Συνταγή των βοσκών στις ορεινές τοποθεσίες του νησιού. Το αντικριστό δεν είναι απλά ένα ψητό αρνί. Ή μάλλον «οφτό», όπως λέγεται στην Κρήτη. Το αρνί κόβεται απλώς σε τέσσερα κομμάτια που αλατίζονται έντονα και περνάνε το καθένα σε ένα μυτερό ξύλο. Αφού ανάψουν λοιπόν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες ξύλινες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από τη φωτιά.

Καλτσούνια

Από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δοκιμάσεις. Υπάρχουν πολλών ειδών καλιτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια και τα ανεβατά.

Σφακιανή πίτα

Ξεκίνησε από τα Σφακιά, κατέκτησε ολόκληρη την Κρήτη και τώρα κάνει… καριέρα στην Αθήνα, αλλά λίγοι ξέρουν τα μυστικά. Η Σφακιανή πίτα είναι μια λεπτή πίτα σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί που μπορεί να είναι είτε ξινομυζήθρα, είτε πηχτόγαλο Χανίων, είτε φρέσκο Ανθότυρο.

Στα must πιάτα συμπεριλαμβάνονται το απάκι, το γαμοπίλαφο, ο ντάκος και οι χοχλιοί. Δείτε αναλυτικά εδώ.

Που να μείνετε στο Ρέθυμνο

Ως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας, το Ρέθυμνο θα σας ανταμείψει με φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών και με πολυτελείς ανέσεις.

Με την αύρα του Κρητικού πελάγους, την προσιτή πολυτέλεια διάχυτη σε όλους τους χώρους και το απαράμιλλο σέρβις της, στα ξενοδοχεία της Grecotel, θα βιώσετε όλα αυτά που έχετε ακούσει για τη φιλοξενία της Κρήτης και τους ανθρώπους της. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα ξενοδοχεία της, εδώ.

Grecotel Creta Palace

Ό,τι και να διαλέξετε να κάνετε στην πόλη ένα είναι σίγουρο! Tο αρχοντικό Ρέθυμνο, θα σας χαρίσει αυθεντικές εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές!