Κρήτη: Όλα όσα πρέπει να κάνετε το καλοκαίρι στο Ηράκλειο

69

Αυθεντική, πανέμορφη και με πολλά πρόσωπα! Η Κρήτη μπορεί να σου χαρίσει απλόχερα μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Από επιβλητικά βουνά μέχρι πανέμορφες παραλίες και από άγρια φαράγγια μέχρι γραφικές λίμνες. Η καρδιά του νησιού χτυπάει στο Ηράκλειο και έτσι εμείς προσπαθήσαμε μέσα σε ένα κείμενο να γράψουμε για όλα εκείνα που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Κρήτης.

Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια για το Ηράκλειο με την AEGEAN και εξερευνήστε την πόλη που ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως τον Νίκο Καζαντζάκη και τον El Greco! Δείτε εδώ πτήσεις και προσφορές.

Τι να δείτε/να κάνετε στο Ηράκλειο

Βόλτα στον Κούλε

Το φρούριο «Κούλες» αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ντόπιων για τη βόλτα τους ειδικά το καλοκαίρι. Είναι γνωστό επίσης και ως Καστέλλο ντελ Μόλο (Castello del Molo), Ρόκκα α Μάρε (Rocca a Mare), Κάστρο της θάλασσας (Castello a Mare), Κάστρο της Κάντια ή πρώην Χάνδακα (Castel di Candia). Το σημερινό φρούριο κτίστηκε το χρονικό διάστημα 1523-1540 στη θέση παλαιότερου πύργου, ο οποίος κρίθηκε ανεπαρκής. Λόγω της φθοράς από τα κύματα, δέχεται συχνές επισκευές. Όμως, παρά το μεγάλο κόστος συντήρησης, έπαιξε ελάσσονα ρόλο στην πολιορκία του Χάνδακα από τους Οθωμανούς. Κατά τους οθωμανικούς χρόνους λειτούργησε ως φυλακή και κτίστηκε σε αυτό ένας μικρός φάρος.

Βόλτα στο κέντρο

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στην 25ης Αυγούστου, από τον Κούλε με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε τον ναό του Αγίου Τίτου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο κέντρο της πόλης. Γύρω του απλώνεται μια όμορφη πλατεία με μερικά καφέ και μπαρ, η πλατεία Αγίου Τίτου. Το 961 ο Νικηφόρος Φωκάς έδιωξε τους Άραβες από την Κρήτη κάνοντάς την εκ νέου τμήμα της κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τότε πρέπει να χτίστηκε ο πρώτος ορθόδοξος ναός του Αγ. Τίτου, ώστε να αναζωπυρωθεί η χριστιανική πίστη και παράδοση στην Κρήτη, που είχε πέσει σε ύφεση λόγω της κατάκτησης από τους Αραβες πειρατές.

Λίγο πιο πάνω θα συναντήσετε τη Λότζια. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 1628, το οποίο στην εποχή του αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και κοινωνικής ζωής της πόλης του Ηρακλείου. Αυτό το βενετσιάνικο μνημείο, πήρε το όνομά του από το ιταλικό “loggia”, που σημαίνει «στοά» και σήμερα φιλοξενεί το Δημαρχείο του Ηρακλείου. Περπατήστε μέσα στη στοά του ιστορικού αυτού γωνιακού μνημείου και περιεργαστείτε τη μοναδική αρχιτεκτονική του.

Η Κρήνη Μοροζίνι βρίσκεται στη πλατεία Λιονταριών (Ελευθερίου Βενιζέλου) απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα ενετικά μνημεία του Χάνδακα (Ονομασία του Ηρακλείου Κρήτης κατά τη Βυζαντινή περίοδο) και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο λόγος κατασκευής δεν ήταν αισθητικός αλλά η παροχή νερού στην πόλη του Ηρακλείου. Το νερό ερχόταν από το βουνό Γιούχτας στις Αρχάνες με ένα υδραγωγείο 15 χιλιομέτρων που έφτανε στο Ηράκλειο.

Αν συνεχίσετε λίγο ακόμα το περπάτημα θα καταλήξετε στον πολιούχο του Ηρακλείου, τον Άγιο Μηνά. Μπροστά από τον ναό του Αγίου Μηνά υπάρχει μια μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία. Δεξιά είναι το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ενώ αριστερά βρίσκεται η πρώτη (μικρή) εκκλησία του Αγίου Μηνά. Η πρώτη εκκλησία του Αγίου Μηνά, ο μικρός Αγιος Μηνάς όπως λένε οι ντόπιοι σήμερα, χτίστηκε το 1735 και στέγασε για πρώτη φορά μετά την τουρκική κατάκτηση, την άστεγη μέχρι τότε μητρόπολη της Κρήτης. Δίπλα στον Αγιο Μηνά βρίσκεται επίσης η Αγία Αικατερίνη και η πλατεία της Αγίας Αικατερίνης.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Κατευθυνόμενοι νοτιοανατολικά στην οδό Δαιδάλου, σε μόλις 5 λεπτά θα βρεθείτε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα γύρω από το Μινωικό πολιτισμό – τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη και το σπουδαιότερο στο είδος των εκθεμάτων του παγκοσμίως. Στους χώρους του, μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα που αφηγούνται όλη την ιστορία της Κρήτης, από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο (πάνω από 5.500 χρόνια) και να κάνετε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο χρόνο.

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Κνωσού

Σε μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η Κνωσός αποτελεί το πιο σημαντικό και μεγαλοπρεπές δείγμα Μινωικού πολιτισμού, ιερή πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Ελλάδας και παγκοσμίου φήμης μνημείο. 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού, υποδέχεται στην έκταση των 22.000 τ.μ του, χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιους, σ’ ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο πλούσιο και μακραίωνο παρελθόν της Κρήτης.

Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία. Στους εκθεσιακούς του χώρους, που καλύπτουν 3.500 m2, αναδεικνύεται, με τρόπο εντυπωσιακό και καινοτόμο, το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Στα τέσσερα διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν :

  • στα Διοράματα, δηλαδή αναπαραστάσεις της φύσης σε φυσικό μέγεθος
  • στο Γιγάντιο Δεινοθήριο, το μεγαλύτερο προϊστορικό ζώο της Κρήτης που έζησε στο νησί πριν από 8,5 εκατομμύρια χρόνια
  • στο Ζωντανό Μουσείο, με ζωντανά ζώα χαρακτηριστικά της περιοχής
  • στον Ερευνότοπο, έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά όπου μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση της Κρήτης μέσα από διαδραστικά παιχνίδια
  • στον Εγκέλαδο, έναν βιωματικό προσομοιωτή σεισμών όπου μπορεί ο επισκέπτης να νιώσει πραγματικούς σεισμούς που έχουν συμβεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Εξερευνώντας τα χωριά του Ηρακλείου

Αρχάνες

Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου, οι Αρχάνες ξεδιπλώνουν την ομορφιά τους σε υψόμετρο 350 μ, στους πρόποδες του όρους Γιούχτας. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο παραδοσιακό οικισμό της Κρήτης, με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία 5000 χρόνων. Το “πολύχρωμο” αυτό χωριό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαικής Ένωσης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μικρά μουσεία ανακαλύπτοντας την ιστορία της περιοχής μέσα από τα ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων μέχρι και τα εκθέματα λαογραφικής τέχνης. Επίσης πλήθος κτιρίων θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και βυζαντινές εκκλησίες επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των Αρχανών ως πρότυπο παραδοσιακό οικισμό. Η περιοχή φημίζεται για τους αμπελώνες της, από τους οποίους παράγεται εκλεκτό κρασί, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

Αγία Πελαγία

Περικυκλωμένη από βουνά και λόφους, η Αγ. Πελαγία βρίσκεται στη μέση της Κρήτης και είναι έτσι ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή αλλά και ολόκληρο το νησί. Αποτελεί την κατάλληλη συνταγή για χαλαρωτικές και αυθεντικά παραδοσιακές διακοπές στην Κρήτη, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Είναι χτισμένη γύρω από ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, σε έναν αμμώδη κόλπο, 22 χλμ δυτικά του Ηρακλείου. Η μοναδική τοποθεσία σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από την ησυχία και συγχρόνως από την εύκολη πρόσβαση σε μεγάλη πόλη. Ο κόλπος είναι προστατευμένος από τους ανέμους και η θάλασσα ήρεμη. Το σημείο είναι κατάλληλο για χαλαρωτικές διακοπές και θαλάσσια σπορ.

Άνω & Κάτω Ασίτες

Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες φτάνει κανείς στα 2 πιο παραδοσιακά χωριά ολόκληρου του νομού τα οποία βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 450 μέτρων. Καμάρι της περιοχής, η Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη. Είναι από τις αρχαιότερες στην Κρήτη αφού υπάρχει τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα. Στην αυλή της υπάρχουν δύο »θαύματα» της φύσης: ένας πλάτανος και ένα κυπαρίσσι που έχουν κριθεί διατηρητέα. Για εναλλακτικές μορφές τουρισμού τα φαράγγια της περιοχής, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Αντωνίου, προσφέρονται για φυσιολατρικούς περιπάτους και εκδρομές αναψυχής.

Ώρα για βουτιές

Στην Κρήτη βρίσκονται ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Στο Ηράκλειο ξεχωρίζουν οι εξής:

Παλαιόκαστρο

Στα 15 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται η παραλία Παλαιοκάστρου. Πρόκειται για μια βοτσαλωτή παραλία εξαιρετικά προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους καθώς και από τις δύο πλευρές υπάρχουν ψηλά βράχια. Στα ανατολικά της παραλίας υπάρχει ένα φρούριο ενετικής προέλευσης, τοποθετημένο πάνω στον τεράστιο βράχο που θα συναντήσει ο επισκέπτης κοντά στην συγκεκριμένη παραλία το οποίο προστάτευε την περιοχή από εχθρικές επιθέσεις. Ανάμεσα στα βράχια θα παρατηρήσει κανείς και την ιδιαίτερα σκοτεινή σπηλιά που δεσπόζει ανάμεσα τους, η οποία λέγεται ότι ήταν έξοδος διαφυγής του κάστρου.

Παντάνασσα

16 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου βρίσκεται η Παντάνασσα, περιοχή που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι. Βορειοδυτικά από το λιμάνι της περιοχής βρίσκεται και η παραλία. Μια γραφική παραλία με καθαρά νερά και βότσαλα, έχοντας κοπεί στην μέση από το προαναφερθέν λιμάνι. Καλυμμένη από την πευκόφυτη έκταση η παραλία είναι ιδανική για αυτούς που προτιμούν την ιδιωτικότητα και την ηρεμία.

Λυγαριά

H παραλία Λυγαριά βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ηρακλείου, σε έναν κλειστό κόλπο ο οποίος της παρέχει προστασία από ανέμους. Πρόκειται για μία υπέροχη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και και λευκή χοντρή άμμο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες και για όσους επιζητούν να απολαύσουν την θάλασσα και τον ήλιο με ηρεμία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την είσοδο στην θάλασσα αφού στα πρώτα μέτρα υπάρχει πέτρινη πλάκα η οποία είναι γλιστερή, υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία όπου η πλάκα έχει κοπή και διευκολύνουν την είσοδο στο νερό. Η παραλία είναι αρκετά οργανωμένη καθώς διαθέτει πολλές ταβέρνες, καφέ αλλά και mini market όπου μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε.

Παραλία Ανάληψης

24 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, λίγο μετά τις Γούβες, βρίσκεται ο οικισμός και η παραλία της Ανάληψης. Η παραλία εκτείνεται για περίπου 2 χλμ. παράλληλα με τον παραλιακό δρόμο, ενώ η κεντρική παραλία της Ανάληψης είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά. Στο δυτικό τμήμα της η παραλία γίνεται πιο ραχώδης και απομονωμένη, ενώ στην δυτικότερη πλευρά της εκβάλλει ο ποταμός Αποσελέμης. Στην Ανάληψη πάνω σε έναν μικρό μόλο είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ένα πολύ γραφικό σημείο της παραλίας που οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν.

Μάταλα

Η παραλία των Ματάλων βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης. Η παραλία είναι διάσημη για πολλούς λόγους. Ο πιο δημοφιλής είναι οι χίπιδες που έμεναν στις σπηλιές της, κατά τη δεκαετία του ’70. Επίσης, ο χώρος είναι ενταγμένος στο Natura 2000, καθώς εκτός της φυσικής ομορφιάς και των φυσικών σπηλαίων κατά μήκος των βράχων, αποτέλεσε το λιμάνι της Φαιστού κατά τη Μινωική εποχή και της Γόρτυνας αργότερα, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν βρει μέχρι στιγμής το φως, από ανασκαφές στην περιοχή και γύρω από αυτήν. Η παραλία έχει μικρό βότσαλο και η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, καταγάλανη, βαθιά και πολύ δροσερή!  Κάντε επίσης μία βόλτα στις σπηλιές που θα δείτε. Φορέστε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες σας και περιηγηθείτε στην φυσικής ομορφιάς περιοχή.

Αγιοφάραγγο

Είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται 80 χλμ νότια του Ηρακλείου και περιβάλλεται από πολύ ψηλά και επιβλητικά βράχια, καθώς και μια υπέροχη διαδρομή με τα πόδια 20’ από το σημείο στάθμευσης.Για να μεταβούμε οδικά στο Αγιοφάραγγο έχουμε δύο επιλογές, η μια είναι από τα ανατολικά και πιο συγκεκριμένα από τους Καλούς Λιμένες, όπου ο δρόμος είναι αρκετά κακός (χωματόδρομος) τα 5 τελευταία χιλιόμετρα και η δεύτερη επιλογή είναι από βόρεια, μετά το Σίβα, προς το Μοναστήρι Οδηγήτριας, και έπειτα πάλι χωματόδρομος, ίσης περίπου απόστασης, όμως σίγουρα καλύτερος. Διαφορετικά μπορείτε να μεταβείτε στην πανέμορφη αυτή παραλία με καΐκι από τους Καλούς Λιμένες ή την Αγία Γαλήνη.

Τι να φάτε

Μυρωδιές, υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις, αναπάντεχος συνδυασμός υλικών συνθέτουν την γαστρονομία της Κρήτης. Γαμοπίλαφο μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, ντάκος, καπνιστό απάκι είναι μόνο μερικά από αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στη Μεγαλόνησο.

Ας δούμε 8 από τα πιο χαρακτηριστικά Κρητικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάστε!

Αντικριστό

Συνταγή των βοσκών στις ορεινές τοποθεσίες του νησιού. Το αντικριστό δεν είναι απλά ένα ψητό αρνί. Ή μάλλον «οφτό», όπως λέγεται στην Κρήτη. Το αρνί κόβεται απλώς σε τέσσερα κομμάτια που αλατίζονται έντονα και περνάνε το καθένα σε ένα μυτερό ξύλο. Αφού ανάψουν λοιπόν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες ξύλινες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από τη φωτιά.

Καλτσούνια

Από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δοκιμάσεις. Υπάρχουν πολλών ειδών καλιτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια και τα ανεβατά.

Στα must πιάτα συμπεριλαμβάνονται το απάκι, το γαμοπίλαφο, ο ντάκος και οι χοχλιοί. Δείτε αναλυτικά εδώ.

πληροφορίες από thisiscrete.gr