«Κίμωλό μου, παράδεισό μου!»

556

Καταγάλανα νερά, λευκά βράχια, ήσυχα στενά, γραφικά εκκλησάκια. Όλη η κυκλαδίτικη ομορφιά σε ένα νησάκι. «Κίμωλό μου, παράδεισό μου!» θα ακούσεις να λένε οι ντόπιοι και όταν θα βρεθείτε κι εσείς στο νησί θα καταλάβετε τι εννοούν!

Στην Κίμωλο δεν θα βρείτε ξενοδοχεία-υπερπαραγωγές, ούτε θα διασκεδάσετε σε ξέφρενα πάρτυ. Εκεί τη Χώρα τη λένε Χωριό. Και στο Χωριό της Κιμώλου, δε θα βρείτε καμία μεγάλη κεντρική πλατεία, θα συναντάτε όμως εκκλησίες σε κάθε σας βήμα. Θα απολαύσετε καφέ και μεζέδες σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο και θα ζήσετε την απόλυτη χαλαρότητα και την αυθεντική,κυκλαδίτικη φιλοξενία. Έτοιμοι;

Τι να δείτε / κάνετε στην Κίμωλο

Το Χωριό

Ο μεγαλύτερος οικισμός της Κιμώλου είναι το Χωριό και εκεί ζουν οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι. Είναι Χτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνιού.  Ο παλαιότερος οικιστικός πυρήνας είναι το Κάστρο, γύρω από το οποίο επεκτάθηκε ο οικισμός ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα, αλλά κυρίως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι όσο πιο κοντά στο Κάστρο βρίσκεται ένα σπίτι, τόσο παλιότερο είναι, κατά κανόνα. Εξερευνήστε όλα τα εκκλησάκια, χαθείτε στα στενά με τα κατάλευκα σπίτια και τις λουλουδένιες αυλές ανεβείτε στην κορυφή και απολαύστε την ηρεμία του τόπου.


Μικρότεροι οικισμοί, που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, είναι η Ψάθη, η Γούπα, του Καρά, ο Άγιος Νικόλας, τα Πράσα, η Αλυκή και η Μπονάτσα.

Απολαύστε βουτιές

Πράσα (Αη Γιώργης)

Ολόλευκη, χοντρή άμμος, ολόλευκος βυθός, τυρκουάζ νερά. Ο βυθός γύρω απ΄το Πρασονήσι εκπληκτικός.

Ψάθη

Το λιμάνι της Κιμώλου είναι και παραλία. Δείτε τα σύρματα και το εκκλησάκι του Αη Νικόλα. Νωρίς το πρωί έρχονται ψαροκάικα.

Αλυκή

Αμμουδιά και βότσαλα (πολύχρωμα και εντυπωσιακά), αρμύρες, αμέτρητα της άμμου κρινάκια και ο υδροβιότοπος της Αλυκής.

Μπονάτσα

Χρυσή αμμουδιά, ρηχά, τυρκουάζ νερά

Μοναστήρια – Σούφι

Στα Μοναστήρια μπορείτε να πάτε με Ι.Χ. (καλύτερα 4Χ4 για να μη δυσκολευτείτε στην επιστροφή).
Με σκάφος και στις δύο.  Τα Μοναστήρια τα πιάνει ο βοριάς, αλλά τότε μπορείτε να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι. Αμμουδιές και πλούσιος βυθός.

Κλήμα

Αν και την «πιάνουν» οι βοριάδες, θα την αγαπήσετε. Με μεγάλο βότσαλο και άμμο και αρκετή σκιά στις αρμύρες της.

Ρέμα, Γούπα

Το Ρέμα είναι η πιο κοντινή στο Χωριό παραλία, 10 λεπτά με τα πόδια, μια φυσική πισίνα με ονειρικό σκηνικό τα βράχια του λόφου της «Αφαλάτωσης», τα

Ρεματόνησα και τα σύρματα (σπηλιές, λαξεμένες στο μαλακό βράχο όπου σύρουν τις βάρκες το χειμώνα). Απάνεμη, δίπλα στο γραφικό, ψαράδικο οικισμό της Γούπας.

510310225

Δέκας, Ελληνικά, Μαυροσπήλια

Διαδρομή σε άσφαλτο και σε χωματόδρομο. Στης Δέκας υπάρχουν αρκετά περιβόλια. Στα Ελληνικά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αρχαία πόλη και τους τάφους. Οι γεωμορφές « Ασπράγκρεμνα» προσφέρονται για καλλιτεχνική φωτογράφηση. Τα Μαυροσπήλια θα σας μείνουν αξέχαστα. Εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Extra Tip: Δανειστείτε κάποιο βιβλίο από βιβλιοθήκες ‑ βάρκες που θα βρείτε σε κάποιες από τις παραλίες του νησιού.

Πεζοπορία μέχρι το Σκιαδί – Το σήμα κατατεθέν του νησιού

Αυτό το σπάνιο φυσικό μνημείο θα το συναντήσετε στα δυτικά του υψώματος Σκλάβου, στο ΒΔ τμήμα της Κιμώλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο «μανιτάρι», που οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν. Είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου!

Κολυμπήστε στην Πολύαιγο

Η Πολύαιγος, είναι ένα ακατοίκητο νησί που βρίσκεται απέναντι από τη Μήλο. Eκεί ζουν μόνο κατσίκες (αίγες) – εξού και το όνομα- και έχει χαρακτηριστεί τόπος με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία καθώς έχει ενταχθεί στο Natura 2000.

Δοκιμάστε λαδένια και τυρένια

Μη φύγετε από τη νησί αν δεν δοκιμάσετε κιμωλιάτικη λαδένια, πίτα από ζυμάρι, ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, που θυμίζει πίτσα αλλά και την παραδοσιακή τυρένια, ένα είδος ανοιχτής τυρόπιτας.

Εμάς μας άνοιξε η όρεξη για Κίμωλο! Εσάς;