Στήριξη από το Υπ. Τουρισμού στους επαγγελματίες που επλήγησαν από την Thomas Cook – Ποια κίνητρα θα δοθούν

38

Παράταση στην κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων αλλά και κίνητρα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να το πράξουν το συντομότερο αποκτώντας το σχετικό πιστοποιητικό και να γλυτώσουν το λουκέτο δίνουν οι νομοθετικές διατάξεις του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο παράλληλα περνά σε νόμο και τις δράσεις στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, οι οποίες υφίστανται συνέπειες από το «κανόνι» της Thomas Cook και περιλαμβάνονταν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σήμερα υπολογίζεται ότι σε περίπου 6.000 καταλύματα δεν έχει προηγηθεί κατάταξη, ενώ η χώρας μας μπορεί να κατατάσσει περίπου 3.000 κατ΄έτος.

Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν:

Αυτόματη παράταση 3 ετών για όσα έχουν ήδη καταταγεί με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές εντός προθεσμιών.

-Παράταση δύο ετών έως τις 31/12/2021 στην προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

-Στη συγκεκριμένη κατηγορία παρέχεται σειρά κινήτρων ανάλογα με το χρόνο κατάταξης. Έτσι, εάν το πιστοποιητικό κατάταξης καταλυμάτων εκδοθεί έως 31/12/2020 η διάρκεια ισχύος του θα είναι 5 έτη.

Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των καταλυμάτων εκδοθεί από 1/1/2021 έως 31/12/2021 τότε η διάρκεια ισχύος του θα είναι 3 έτη.

Εάν όμως έως το τέλος του 2021 που λήγει η διετής παράταση δεν έχει προσκομιστεί πιστοποιητικό κατάταξης, τότε η εγκατάσταση θα σφραγίζεται μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος.

Παράλληλα με άλλα άρθρα αποκτούν ισχύ νόμου και τα προβλεπόμενα στην ΠΝΠ για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με την Thomas Cook και τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η υποχρέωση του φόρου διαμονής από τα καταλύματα αυτά για διαμένοντες πελάτες από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου 2019.

Αναφορικά με τους εργαζομένους, μειώνονται σε 80 από 125 τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος ανεργίας και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά ένα μήνα.

Από τη μηνιαία επέκταση χορήγησης του επιδόματος το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά οικονομική απώλεια ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας ιαματικών πόρων, οι οποίοι κινδύνευαν με λουκέτο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, αιτία ήταν ότι αυθαίρετα είχε οριστεί μια ημερομηνία ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών το 2006, η οποία έκτοτε έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις (συνολικά έξι).

Με την προωθούμενη διάταξη σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, καταργείται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων, όπως Καϊάφας, Πόζαρ, Ικαρία, Σαμοθράκη, Κυλλήνη, Αγιά Λάρισας. «Πλέον όσοι διοικούν ή διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται ιαματικούς φυσικούς πόρους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Τουρισμού περί αναγνώρισης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Πηγή: Ethnos.gr