Νεμέα: Μεθυστικό ταξίδι σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και… αμπελώνες

368

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 370 μ. αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού Προφήτη Ηλία και έλαβε το όνομα της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού που διασχίζει και ποτίζει ακόμη και σήμερα τον κάμπο και αμπελώνα της.

Η Νεμέα συνδέεται μυθολογικά με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή που έπνιξε το λιοντάρι και με τα Νέμεα που μαζί με τα Ίσθμια, Πύθια και τους γνωστότερους όλων, Ολυμπιακούς, αποτελούσαν τον κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων της αρχαιότητας.

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας της χώρας βρίσκεται μια ώρα και κάτι από την Αθήνα και θα φτάσετε ως εκεί πολύ εύκολα μέσω της Ολυμπίας Οδού.

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία…

Αν και η Αρχαία Νεμέα κατοικούνταν μόνο από λίγους ιερείς και φροντιστές του χώρου, για λίγες μέρες κάθε χρόνο συγκέντρωνε χιλιάδες προσκυνητές, οι οποίοι ερχόντουσαν προκειμένου να τιμήσουν τους θεούς.

Σύμφωνα με τον μύθο, υπάρχουν δύο εκδοχές οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου ιερού. Η πρώτη θέλει τον Ηρακλή, γιο του Δία, αφού σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας να ιδρύει ένα ιερό προς τιμή του πατέρα του. Η δεύτερη –και πιο διαδεδομένη– εκδοχή αφορά το Βασιλιά της Νεμέας και ιερέα του Δία, Λυκούργο, και τη γυναίκα του Ευρυδίκη, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια έγγαμου βίου απέκτησαν ένα γιο, τον Οφέλτη. Ωστόσο, κατά τον χρησμό της Πυθίας, το βρέφος δεν έπρεπε να ακουμπήσει στο έδαφος μέχρι να περπατήσει. Μια μέρα, η Υψιπύλη, η τροφός του, ενώ κρατούσε τον Οφέλτη συνάντησε μια ομάδα ταξιδευτών, οι οποίοι διψασμένοι της ζήτησαν λίγο νερό. Εκείνη άφησε σε ένα στρώμα άγριου σέλινου το βρέφος, προκειμένου να τους προσφέρει νερό. Όταν γύρισε το κεφάλι της προς το βρέφος είδε ένα φίδι να έχει δαγκώσει τον Οφέλτη, ο οποίος ξεψύχησε. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε κακός οιωνός και ονόμασαν το μωρό Αρχέμορο, δηλαδή «αρχή της κακοτυχίας». Προκειμένου να εξευγενίσουν τους θεούς, οι ταξιδευτές αποφάσισαν να ιδρύσουν επιτάφιους αθλητικούς αγώνες στη Νεμέα, με τους κριτές να φορούν μαύρα, σε ένδειξη πένθους.

…Και οίνο

Η Νεμέα από την αρχαιότητα φημίζεται και για το κρασί της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα δημοφιλή κρασιά ΠΟΠ Νεμέα. Η ποικιλία που πρωταγωνιστεί στα αμπέλια της είναι το Αγιωργίτικο.

Κτήμα Παλυβού: Το ιδανικότερο μέρος για να ξεκινήσετε την εξόρμηση σας στη Νεμέα

Το Κτήμα Παλυβού μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μία τελείως διαφορετική νότα κατά τη διάρκεια της τουριστικής του περιπλάνησης, στην Αρχαία Νεμέα.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την διαδικασία παραγωγής του κρασιού με το φημισμένο όνομα Νεμέα, είναι να ακολουθήσετε μια διαδρομή στο Κτήμα Παλυβού, που περνάει μέσα από τον αμπελώνα και την αμπελοοινική καλλιέργεια, εκεί όπου όλα ξεκινούν, συνεχίζει στο οινοποιείο και εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 δρύινα βαρέλια Γαλλικής και Αμερικάνικης δρυός.

Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα του, άκρως δυναμική εποχή του.

Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για την σημαντικότερη ίσως Ελληνική ερυθρή ποικιλία το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ , το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της ΝΕΜΕΑΣ. Πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγω με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, έχουν να προσφέρουν απλόχερα οίνους με ονομασία ποιότητας.

Το 40% της παραγωγής τους εξάγεται σε 17 χώρες κυρίως σε Γερμανία και Αμερική. Το υπόλοιπο προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση.

Extra Tip: Μπορείτε να απολαύσετε ένα απόλυτα ελληνικό γεύμα συνοδευόμενο αρμονικά με τα κρασιά του κτήματος (κατόπιν συνεννόησης).

Μόλις 127χλμ – μία ώρα από την Αθήνα, στον δρόμο από Κόρινθο προς Ναύπλιο και Τρίπολη, στην περιοχή της Νεμέας, και 800 μέτρα από τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας το Κτήμα Παλυβού σας περιμένει για… τις πιο μεθυστικές διαδρομές!

Κτήμα Πολυβού

+30 2746 0 24190

[email protected]

palivos.gr

Ωράριο λειτουργίας

Οκτώβρη με Μάρτη | Δευτέρα- Κυριακή 09.00- 17.00
Απρίλη με Σεπτέμβρη | Δευτέρα- Κυριακή 10.00-18.00