Οινοτουρισμός: 5 ελληνικά οινοποιεία για μία άκρως μεθυστική απόδραση

3.789

Ένα ποτήρι κρασί βρίσκεται πάντα στις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας και μας συντροφεύει, έξαλλου είναι μέρος της παράδοσής μας.

Από τον Όμηρο την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια», τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα στα «Συμπόσιά», έχουμε τις πρώτες ιστορικές αναφορές για ονομαστούς οίνους της αρχαιότητας. Μέχρι και σήμερα η Ελληνική οινοποιία βρίσκεται μέσα στις καλύτερες παραγωγές κρασιού. Όχι μόνο για ποικιλίες σταφυλιού που παράγονται αποκλειστικά στην χώρα μας, αλλά και τα γόνιμα εδάφη.

Για τους λάτρεις του εκλεκτού κρασιού, συγκεντρώσαμε 5 ελληνικά οινοποιεία όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα αμπέλια και να γευτεί μοναδικά κρασιά αλλά και να ξεκουραστεί και να διανυκτερεύσει σε υπέροχα δωμάτια!

Οινοποιείο Αργυρίου, Πολύδροσο

Η αγάπη του Νίκου Αργυρίου για το καλό κρασί και η γνώση του για την αγροτική παραγωγή δημιούργησαν τους πρώτους αμπελώνες το 1998. Μέχρι σήμερα η συνολική έκταση των αμπελώνων έχει φτάσει τα 290 στρέμματα. Το οινοποιείο Αργυρίου δημιουργήθηκε το 2002, όποτε έγινε και η πρώτη οινοποίηση του λευκός και ερυθρός «Έρωχος».

Στο οινοποιείο Αργυρίου που βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Παρνασσού, εκτός από τον πανέμορφο αμπελώνα θα βρείτε και 6 δωμάτια, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική να είναι το επίκεντρο. Παραδοσιακό πρωινό, τοπική κουζίνα και ένα εντυπωσιακό κελάρι για μαγικά βράδια οινογνωσίας.

INFO

Πολύδροσο Παρνασσού 33051, Φωκίδα

22340 51667

Argyriou Winery & Wine Tasting Guest House

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Πρότυπο οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα, το ξενοδοχείο-οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, με τη φιλοδοξία να συνδυάσει τον κόσμο του οίνου με την τέχνη και τη ζεστή φιλοξενία σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

Τα 15 δωμάτια του ξενοδοχείου με θέα το οινοποιείο και το μετσοβίτικο τοπίο, η διακόσμηση των οποίων είναι άμεσα επηρεασμένη από τα κρασιά του αμπελώνα μας (λευκά και ερυθρά), είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Ποτήρια γεμάτα κρασί, έργα τέχνης που κοσμούν όλους τους χώρους, αρώματα μούστου, τζάκια αναμμένα και πρόσωπα χαμογελαστά συνθέτουν την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου μας. Η διακριτική πολυτέλεια και η σύγχρονη αισθητική χαρακτηρίζουν τους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ στοιχεία τοπικής παράδοσης αφομοιώνονται σε έναν αέρα μεσογειακής κομψότητας.

INFO

Μέτσοβο, 44200

26560 42505

katogiaveroffhotel.gr

Βιβλία Χώρα, Καβάλα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 570 στρεμμάτων. Στο σύγχρονο οινοποιείο, που περιβάλλεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, παράγονται όλα τα κρασιά του Κτήματος.

Το επιβλητικό κτήριο περιτριγυρισμένο από τον αμπελώνα, με το μεγαλοπρεπές design, διαθέτει 4 studios (με τα ονόματα Αρετή, Γαληψός, Όβηλος, Βιβλία Χώρα) με όλες τις σύχνες απαιτήσεις για την διαμονή-φιλοξενία . Με την θέα στον Στρυμονικό Κόλπο μέχρι και το Άγιο Όρος, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα βγαλμένη από παραμυθένια γαλλική επαρχία.

INFO

Κοκκινοχώρι Καβάλας, 64008

25920 44974

bibliachora.gr

Κτήμα Semeli, Νεμέα

Από το 1979, το κτήμα Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στην Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες σε μακραίωνες παραδόσεις και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δημιουργούν κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου άριστη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής.

Παράλληλα, στην καρδιά του οινοποιείου και του κτήματος Semeli, αγκαλιασμένες από αμπέλια και κατάφυτες πλαγιές, δέκα διακριτικά πολυτελείς σουίτες και ξενώνες προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας στους ταξιδιώτες που αναζητούν ό,τι και οι πραγματικοί λάτρεις του κρασιού: αλήθεια, άποψη και προσωπικότητα.

INFO

Κούτσι Νεμέας, 20500

30 27460 20360, 27460 20361

semeliestate.gr

Κτήμα Σιγάλας, Σαντορίνη

Στον αρχαίο κάμπο της Οίας, στη Σαντορίνη, βρίσκεται το Κτήμα Σιγάλας. Η πλέον πολυδυναμική ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο της Σαντορίνης, καθώς και το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους δίνοντας κρασιά ποιοτικά, αναγνωρισμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Extra Tip: Tο δειλινό οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας, πίνοντας τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος συνοδευόμενα από πιάτα που αναδεικνύουν τα εύγευστα τοπικά προϊόντα, μερικά από τα οποία προέρχονται από το δικό τους μποστάνι.

INFO

Μπαξές, Οία Σαντορίνη

2286071644

sigalas-wine.com

Life it’s too short to drink bad wine!