Η Λυών φοράει τα καλά της για την Γιορτή των Φώτων

160

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών, που την επιλέγουν για τη μοναδική της ατμόσφαιρα και τα εκπληκτικά αξιοθέατά της. Εμείς επιλέγουμε να επισκεφθούμε τη Λυών τον Δεκέμβριο, όταν είναι πανέμορφα στολισμένη για τα Χριστούγεννα και για τη δική της Γιορτή των Φώτων – Fête des Lumières, στα γαλλικά.

Η Λυών βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Είναι χτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών, του Ροδανού (Rhône) και του Σον (Saône), που χαρίζουν στην πόλη μια πολύ ξεχωριστή ομορφιά. Η Λυών ξεχωρίζει ακόμα για τους δύο λόφους της, τον Φουρβιέρ, τον «λόφο που προσεύχεται», όπου βρίσκεται ο μοναδικής ομορφιάς ναός της Παναγίας και τον «λόφο που εργάζεται», τον Κρουά – Ρους, όπου βρίσκονταν τα παραδοσιακά μεταξουργεία της πόλης.

Η παλιά Λυών, Vieux Lyon, «ενώνει» τους δύο λόφους με τα μεσαιωνικά της κτήρια, τα στενά της δρομάκια και τα traboules της, τα μικρά περάσματα, σαν μονοπάτια, που περνούν μέσα από αυλές και σπίτια για να εξοικονομούν χρόνο και «διακριτικότητα» όσοι τα χρησιμοποιούσαν παλαιότερα, καθώς πλέον είναι απλώς αξιοθέατα της πόλης.

Η θέα από την κορυφή και των δύο λόφων είναι εκπληκτική, ενώ ο ναός της βασιλικής Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ διαθέτει ένα επίχρυσο άγαλμα της Παναγίας, έργο του 1852. Με την εκκλησία της Φουρβιέρ σχετίζεται και η μεγάλη Γιορτή των Φώτων της Λυών, που δεν έχει καμία σχέση με τα «Θεοφάνια», τα «Φώτα» των Ορθοδόξων Χριστιανών. Σύμφωνα με το έθιμο, για την Γιορτή των Φώτων τοποθετούνται στα παράθυρα όλων των κτηρίων της πόλης κεριά μέσα σε πολύχρωμα γυάλινα βαζάκια. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, στην πρόσοψη πολλών ιστορικών κτηρίων της πόλης διοργανώνονται εντυπωσιακά σόου με φώτα που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας με πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο.

Στην κεντρική πλατεία της Λυών, την Μπελκούρ, όπου βρίσκεται και η μεγάλη ρόδα – σήμα κατατεθέν της πόλης, βρίσκεται το άγαλμα του Λουδοβίκου ΙΔ’, ενώ στα γύρω δρομάκια, που είναι κυρίως πεζόδρομοι, συναντάμε πολλά εμπορικά μαγαζιά, μπιστρό, καφέ κλπ. Αξίζει να σταθούμε στο κτήριο της όπερας και του παλιού δημαρχείου, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να θαυμάσουμε την τοιχογραφία στον «τοίχο των Λιονέζων», μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε τους διασημότερους εκπροσώπους της πόλης: Τον συγγραφέα του Μικρού Πρίγκιπα, Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τους δημιουργούς του κινηματογράφου, τους αδελφούς Λυμιέρ.

Στο μοντέρνο τμήμα της πόλης, που είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, το τοπίο αλλάζει εντελώς. Κυριαρχoύν τρεις πανύψηλοι ουρανοξύστες. Ένας από αυτούς ονομάζεται Παρ-Ντιε, έχει εντυπωσιακό σχήμα που μοιάζει με κώνο και φιλοξενεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης. Βορειότερα βρίσκεται το διάσημο πάρκο Τετ ντ’ορ, ακριβώς δίπλα στο οποίο έχει την έδρα της η Ιντερπόλ.

Δεκέμβρης στη Λυών που γιορτάζει για να μπούμε για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων!

Πηγή: CNN GREECE