Αυτές είναι οι σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του κόσμου

68

Αν είστε από αυτούς που αγαπούν να ανακαλύπτουν την ιστορία και τις αρχαίες ομορφιές ενός τόπου διαβάστε την παρακάτω λίστα με τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στον κόσμο!

Άνγκορ Βατ, Καμπότζη
Αποτελεί το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Καμπότζης και ένα από τα πιο γνωστά όλου του κόσμου. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τους Χμερ κατά την περίοδο της βασιλείας του Σουριαβαρμάν Β’ κατά τον 12ο αιώνα. Στην πραγματικότητα το Άνγκορ Βατ, αποτελεί μια μεγάλη πολιτεία με διάφορα κτίσματα. Ο ναός περιβάλλεται από τέσσερα προστατευτικά τείχη και εκτείνεται σε τρία επίπεδα, ενώ δεν επιτρεπόταν σε όλους η πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα.

 

Ρώμη, Ιταλία
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, δίδυμα αδέρφια, απογόνους του Αινεία, που ανατράφηκαν από μια λύκαινα. Η παράδοση θέλει την ίδρυση της Ρώμης να λαμβάνει χώρα στις 21 Απριλίου 753 π.Χ. Η πόλη της Ρώμης αναπτύχθηκε γύρω από ένα οχυρό στον ποταμό Τίβερη, ως σταυροδρόμι των ταξιδευτών και των εμπόρων. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ο οικισμός της Ρώμης ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 8ο αιώνα π.Χ., αν και θα μπορούσε να προϋπήρχε από τον 10ο αιώνα π.Χ., φιλοξενώντας λατινικά φύλα, στην κορυφή του Παλατινού Λόφου.

 

Τικάλ, Γουατεμάλα
Το Τικάλ είναι αρχαία πόλη των Μάγια η οποία βρίσκεται στο τροπικό δάσος της βόρειας Γουατεμάλας. Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται υγροβιότοποι, σαβάνα και τροπικά δάση πλατύφυλλων. Αν και η αρχιτεκτονική του χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., το Τικάλ έφτασε στο απόγειό του κατά τη διάρκεια της κλασικής εποχής, περίπου το 200 με 900 μ.Χ. Μετά το τέλος της κλασικής περιόδου, υπάρχουν στοιχεία ότι τα ανάκτορα κάηκαν, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται, μέχρι την εγκατάλειψη του χώρου στο τέλος του 10ου αιώνα.

 

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε το έτος 667 π.Χ.. Από το 330, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατήρησε την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.

 

Μάτσου Πίτσου, Περού
Το Μάτσου Πίτσου στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό». Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων και είναι χτισμένο επάνω σε μια στενή κύρτωση του ορεινού όγκου της Σιέρρα, συνδέοντας την πόλη με τη κορυφή Χουαϊάνα Πίτσου, που σημαίνει η «νεαρή κορυφή». Χτίστηκε πριν 500 χρόνια και ανακαλύφθηκε μόλις το 1911.

 

Αθήνα, Ελλάδα
Η Αθήνα δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις για εμάς τους Έλληνες. Η αρχαία Αθήνα ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας και μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα. Τα όρια της περιλάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Αττικής. Οι Αθηναίοι πέρα από την Αττική κυριαρχούσαν μέσω του ισχυρού τους στόλου σε έναν μεγάλο αριθμό ιωνικών αποικιών στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

 

Πέτρα, Ιορδανία
Στην έρημο της Ιορδανίας, μέσα σε ένα φαράγγι συναντάς μια πόλη που είναι λαξευμένη στους βράχους. Περπατάς σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στο φαράγγι, δεξιά και αριστερά βλέπεις βράχους σε 18 αποχρώσεις. Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία είναι εθνικός θησαυρός και το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Βρίσκεται τρεις ώρες νότια του Αμμάν.

 

Ελόρα, Ινδία
Τα θρησκευτικά μνημεία των σπηλαίων Ελόρα στην Ινδία χρονολογούνται από το 600-1000 μ.Χ. και σύμφωνα με την UNESCO ζωντανεύουν τον πολιτισμό της αρχαίας Ινδίας. Τα σπήλαια Ελόρα αποτελούν μια μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Μέσα Βέρντε, Κολοράντο
Το μνημείο αποτελείται από περισσότερες από 100 αίθουσες οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ έκτου και δωδέκατου αιώνα. Προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική αυτή κληρονομιά, η τοποθεσία ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1906.

 

Μεγάλη Ζιμπάμπουε, Ζιμπάμπουε
Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε είναι μια ερειπωμένη πόλη στη νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε, κοντά στη πόλη Μασβίγκο. Η κατασκευή της άρχισε το 11ο αιώνα και συνέχισε μέχρι τον 15ο. Η ακριβής ταυτότητα των κατασκευαστών της είναι προς το παρόν άγνωστη, αν και υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Οι τοπικές παραδόσεις αναφέρουν ότι κατασκευάστηκε από τους Λέμπα, όμως, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ανεγέρθηκαν από τους Σόνα. Ένα από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά της είναι τα τείχη της, των οποίων το ύψος ξεπερνά τα πέντε μέτρα. Από το 1986 έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: msn