Χαλβάς Αργουδέλη: Χειροποίητη, νηστίσιμη πολυτέλεια με άρωμα παράδοσης

185

Ο χαλβάς αυτές τις μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του γαστρονομικού ενδιαφέροντος, μιας και είναι απόλυτα ταυτισμένος με τη Σαρακοστή. Την ελληνική αυτή παράδοση υπηρετεί με μεράκι η οικογένεια Αργουδέλη, προσφέροντας εκλεκτό, χειροποίητο χαλβά από το δικό τους ταχίνι, για πάνω από 100 χρόνια.

Η εταιρεία που έχει την παραγωγική της μονάδα στα Καμίνια του Πειραιά, συνεχίζει να διατηρεί ανέπαφο τον οικογενειακό της χαρακτήρα. Σήμερα, δύο ξαδέρφια – εκπρόσωποι της 4ης γενιάς, η Ροζίνα Σταθοπούλου και ο Βασίλης Ράλλης, συνεχίζουν την παράδοση χωρίς όμως να διστάζουν να προσθέσουν πινελιές ανανέωσης και εκσυγχρονισμού προκειμένου τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στις σημερινές διατροφικές συνήθειες. Χαλβάς από ταχίνι ολικής αλέσεως, χαλβάς με καφέ, μαστίχα Χίου και διάφορες άλλες γεύσεις καλύπτουν όλα τα διατροφικά γούστα.

Κόντρα στη βαριά βιομηχανοποίηση, προσπαθούν να διαφυλάξουν την πατροπαράδοτη διαδικασία παραγωγής ταχινιού, του χαλβά του ζυμωμένου στο χέρι και των συνταγών των παραδοσιακών γλυκών των προ-παππούδων τους. Συνεχίζουν τις σπάνιες παραδοσιακές διαδικασίες, τηρώντας πάντα τις πιστοποιημένες προδιαγραφές ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων.

Η εταιρεία Αργουδέλης εκτός από χαλβά παράγει υποβρύχια, λουκούμια, γλυκά του κουταλιού αλλά και μαρμελάδες.

Η ιστορία πίσω από τον παραδοσιακό χαλβά Αργουδέλη

Η ιστορία της οικογένειας Αργουδέλη ξεκινά στη Λέσβο. Εκεί ο Δημήτριος Ν.Αργουδέλης ξεκίνησε πρώτος την επεξεργασία του σησαμιού και στη συνέχεια την παραγωγή ταχινιού.

Παράλληλα τη δεκαετία του 1860 ασχολήθηκε και με το εμπόριο, τόσο στο νησί όσο και με τα παράλια της Μικράς Ασίας.

1872-1900. Οι δυσκολίες ώθησαν το Δημήτριο Ν.Αργουδέλη να βρεί την τύχη του στις Κυκλάδες. Το 1872 γεννιέται ο γιός του Νικόλαος Δ. Αργουδέλης στη Μύκονο.

Το 1890 η οικογένεια μετακομίζει πλέον στη Σύρο, όπου μαθαίνουν να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και λουκούμια. Στη Σύρο ο Νικόλαος Αργουδέλης παντρεύτηκε την Άννα Φαμέλη και απέκτησαν 9 παιδιά! Συνεχίζοντας την παράδοση και την τέχνη που είχε μάθει από τον πατέρα του Δημήτρη, ο Νικόλαος και η οικογένειά του, πάλεψαν με τη φτώχεια ενωμένοι σαν μια γροθιά, φτιάχνοντας γλυκά για να επιβιώσουν.

Ο Νικόλαος & η Άννα μέλει να γίνουν οι κύριοι συντελεστές της ίδρυσης της εταιρείας μας. Λίγο πριν το 1900 η οικογένεια μεταφέρεται στην Τήνο και η περιπλάνηση στις Κυκλάδες κλείνει στη Μύκονο μετά από μερικά χρόνια.

1905. Το δραστήριο πνεύμα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Νικόλαου Αργουδέλη τον οδήγησε να εγκατασταθεί τελικά μαζί με όλη την οικογένειά του στον Πειραιά. Ιδρύεται στα Καμίνια η πρώτη οικοτεχνία ΑΡΓΟΥΔΕΛΗ, φτιάχνοντας λουκούμια & γλυκά κουταλιού.

1919. Χτίζεται το πρώτο εργαστήριο Χαλβαδοποιίας – Ταχινοποιίας στον Πειραιά, με επωνυμία «Υιοι Ν.Αργουδέλη»
1925. Η εταιρεία μεταφέρεται στο εργοστάσιο στα Καμίνια, επι της Ν.Φραγκούλη 38, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Εκεί, με δυναμικό 50 εργατών, κάλυπτε τις ανάγκες ζήτησης της αγοράς σχεδόν όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών.
1950. Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η σκυτάλη περνάει στα εγγόνια του Νικόλαου και της Άννας Αργουδέλη. Η βιοτεχνία επεκτείνει την παραγωγή της ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ Ο.Ε. και ξεκινά εξαγωγές σε Γερμανία & Η.Π.Α.

Παράλληλα διατηρεί πρατήριο λιανικής & αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, στις οδούς Λυκούργου και Καραολή & Δημητρίου αντίστοιχα.

1989. Η εταιρεία, ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ ΕΠΕ πλέον, λειτουργεί με αυτή την επωνυμία και νομική μορφή έως και σήμερα.

Παράλληλα, το πρατήριο Λιανικής μεταφέρεται στην οδό Δ.Γούναρη, συνεχίζοντας παραδοσιακά στην αγορά του Πειραιά. Αρχικά επί της Γούναρη & Φωκίωνος και έπειτα στη Γούναρη μέσα στην – άλλοτε πολύβουη – στοά Πολίτου.

2000 και μετά. Η σκυτάλη περνά στην τέταρτη γενιά Αργουδέλη. Η βιοτεχνία συνεχίζει την παράδοση του χειροποίητου, διατηρώντας το κλασσικό αλλά και διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων ώστε να απευθύνεται σε περισσότερα κοινά και να ανταποκρίνεται στις όλο και εξελισσόμενες διατροφικές ανάγκες (προϊόντα ολικής αλέσεως, προϊόντα χωρίς ζάχαρη και «έξυπνες» λύσεις πρωινού). Παράλληλα, εξάγει σε Ρωσία, ΗΠΑ και 5 χώρες της Ε.Ε.

2019. Η Χαλβαδοποιία-Ταχινοποιία ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ ΕΠΕ γιορτάζει 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυση του πρώτου εργαστηρίου της, εγκαινιάζοντας το νέο της πρατήριο Λιανικής επι της Δ. Γούναρη 31-33 στον Πειραιά.

Κάπως έτσι, διατηρώντας τη γευστική ανάμνηση 5 γενεών πελατών, προσπαθούν να μυήσουν τις νεότερες γενιές στα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και να προσφέρουν στους καταναλωτές την ποιότητα που του αξίζει!