Εύκολο νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι όπως το φτάχνουν στις Σέρρες.
Συστατικά
Διαβάστε επίσης
- 1 κούπα + 2/3 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα με λίγη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέϊκεν
- Μισό κουταλάκι σόδα
- Μισό κουταλάκι αμμωνία διαλυμένη σε μια κούπα νερό
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα ζάχαρη
Σιρόπι
- 3 ½ κούπες ζάχαρη
- 2 ½ νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Μέσα σε μια κούπα βάζουμε σιμιγδάλι ψιλό, σιμιγδάλι χοντρό, την ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα, το μπέϊκεν, την σόδα, την αμμωνία διαλυμένη σε μια κούπα νερό και τέλος το χυμό πορτοκάλι.
- Ανακατεύουμε ελαφρώς για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο πυρέξ 31×20 εκατ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν βουτυρώνουμε το πυρέξ.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Αφού κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τέλος, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο κρύο γλυκό σιγά σιγά. Το σερβίρουμε αφού απορροφήσει όλο το σιρόπι.