Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια!

482

Χτισμένο στις πεδιάδες που εκτείνονται ανάμεσα στους πρόποδες των Καρπαθίων και τον Δούναβη, το Βουκουρέστι, λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Bucur (που σημαίνει «χαρά») έναν βοσκό ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους της περιοχής. Κατά την περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων η κομψή αρχιτεκτονική της πόλης και η εκλεπτυσμένη ελίτ της χάρισαν το προσωνύμιο «Παρίσι της Ανατολής» ή αλλιώς «Μικρό Παρίσι».

Τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στις λίστες των ανερχόμενων τουριστικών προορισμών και όχι άδικα.

Τα αναπαλαιωμένα κτίρια που στολίζουν το ιστορικό κέντρο του, ο πολιτιστικός του πλούτος, οι ωραίες γειτονιές, τα κομψά ξενοδοχεία, τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και τα πολύβουα κλαμπ, θα σας εξασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Τι να δείτε στο Βουκουρέστι

Μέγαρο του Κοινοβουλίου

Το πρώην «Παλάτι του Λαού», ένα αμφιλεγόμενο γιγάντιο κτίσμα που καταλαμβάνει 330.000 τ.μ., ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, εφόσον κατέρρευσε το καθεστώς Τσαουσέσκου. Για την κατασκευή του απασχολήθηκαν χιλιάδες εργάτες. Πρόκειται για το 2ο μεγαλύτερο κτίριο σε έκταση στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο. Διαθέτει 3.100 δωμάτια που σήμερα στεγάζουν τις υπηρεσίες της Βουλής, της Γερουσίας. Είναι ανοιχτό για επισκέψεις με οργανωμένη ξενάγηση.

Αψίδα του Θριάμβου

Χτίστηκε το 1922 για να τιμήσει τη γενναιότητα των Ρουμάνων στρατιωτών που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Πέτρ Αντονέσκου και αποτελεί αντίγραφο της Αψίδας που βρίσκεται στο Ιλίσια Πεδία στο Παρίσι.

Ναός Σταυρουπόλεως

Είναι ένας Ορθόδοξος ναός στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία, θεμελιωμένος το 1724. Πρόκειται για μνημείο ελληνικού ιστορικού ενδιαφέροντος και είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.  Μία Παράξενη εκκλησία καθώς συνδυάζει μοναδικά στοιχεία βυζαντινής και ρουμανικής αρχιτεκτονικής, η οποία χτίστηκε  από Έλληνα μοναχό Ιωάννη, επίσκοπο της Σταυρούπολης.

Κήποι του Cismigiu

Πρόκειται για μια ανάσα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, το ιδανικό σημείο για να κάνετε ένα διάλειμμα από τις βόλτες σας. Οι κήποι του Cismigiu βρίσκονται κοντά στην πλατεία πανεπιστημίου, απέναντι από το δημαρχείο. Είναι το παλιότερο πάρκο του Βουκουρεστίου, φτιάχτηκε το 1847 και ήταν μια πολλή σημαντική στιγμή για την ιστορία της πόλης. Στο πάρκο θα βρείτε μεταξύ άλλων, μια λίμνη, έναν κήπο μπύρας, μια παιδική χαρά, μια περιοχή για σκάκι όπου ηλικιωμένοι παίζουν τουρνουά και πάμπολλα παγκάκια για να ξεκουραστείτε. Περισσότερα από 30.000 δέντρα μεταφέρθηκαν από τα βουνά της χώρας στα 17 εκτάρια του πάρκου.

Εθνικό Μουσείο Τέχνης

Το εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας βρίσκεται σε ένα πρώην βασιλικό παλάτι στην Πλατεία Επανάστασης στο κέντρο της πόλης που φτιάχτηκε το 1937. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συλλογές από μεσαιωνική και μοντέρνα Ρουμανική τέχνη όπως επίσης και διεθνείς συλλογές της βασιλικής οικογένειας. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημίες κατά την διάρκεια της επανάστασης το 1989 και πέρασαν περίπου 10 χρόνια για να ξανά-ανοίξει της πύλες του στο κοινό. Εκτός από της μόνιμες εκθέσεις υπάρχουν και δύο αίθουσες που παρουσιάζουν προσωρινές εκθέσεις.

Υπαίθριο μουσείο-χωριό

Το μουσείο της πιστής αναπαράστασης ενός τυπικού ρουμάνικου χωρίου δημιουργήθηκε το 1936 και περιέχει περισσότερα από 300 ξύλινα σπίτια, ανεμόμυλους, εκκλησίες και άλλες κατασκευές αντιπροσωπευτικές της υπαίθρου της Ρουμανίας. Το μουσείο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Πολλά από τα κτίρια είναι αυθεντικά και μεταφέρθηκαν σε κομμάτια στον χώρο του μουσείου απευθείας από την ύπαιθρο. Το παλιότερο σπίτι ανάγεται στον 17ο αιώνα. Η ιδέα του συγκεκριμένου έργου ανήκει στον εθνογράφο Dimitrie Gusti που ήθελε να φτιάξει ένα μουσείο το οποίο να αναπαριστά όσο το δυνατόν πιο ζωντανά τη ζωή στην ύπαιθρο. Για αυτό το λόγο το μουσείο είναι οργανωμένο σαν έναν κανονικό χωριό. Θα το βρείτε στην οδό Kiseleff 28-30 και κατά την έξοδο από το ίδιο μέρος θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε ένα κατάστημα με σουβενίρ και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των κατοίκων της υπαίθρου.

Μητρόπολη

Χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, η Μητρόπολη του Βουκουρεστίου ήταν το κέντρο της Ρουμανικής Ορθοδοξίας μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Ο κατάλευκος ναός που είναι αφιερωμένους στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη χτίσθηκε κατά το 1656-1658 από τον Κωνσταντίνο Σέρμπαν Βσαραβ, ηγεμόνα της Βλαχίας. Ο περίτεχνος βυζαντινός διάκοσμος, το εντυπωσιακό τέμπλο αλλά και οι σκαλιστοί άμβωνες καθιστούν απαραίτητη μια επίσκεψη σε αυτό το επιβλητικό μνημείο της πίστης.

Εκδρομή στα περιξ

Απαραίτητη θεωρείται μία μονοήμερη απόδραση έξω από τα «τείχη» του Βουκουρεστίου. Και αφορμή για αυτό θα αποτελούν 2 κάστρα αλλά και ένα χιονοδρομικό κέντρο!

Κάστρο Peles

Κτισμένο ανάμεσα στο 1873 και στο 1883, στην ορεινή μικρή πόλη Σινάια της Ρουμανίας, δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής το Peleș Castle αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη των Βαλκανίων. Το κάστρο Peles ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό κάστρο που φωτιζόταν από ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από το εργοστάσιο του κάστρου.

Το κάστρο αντλεί το όνομά του από τον γειτονικό ποταμό Peles, ο οποίος περνάει ακριβώς από την αυλή και η πρώτη προβολή ταινιών στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε το 1906 στο αίθουσα θεάτρου του κάστρου.

Κάστρο του Δράκουλα στην Τρανσυλβανία

Το άλλο κάστρο λέγεται Bran, διάσημο ως «Κάστρο του Δράκουλα», μέσα στα δάση της Τρανσυλβανίας. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Βρίσκεται στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Το Κάστρο του Bran προσεγγίζεται μέσω της μικρής πόλης Μπράσοβ, μια εξαιρετική στάση για καφέ στα μποέμ στέκια του ή για βόλτα στις γειτονιές του που συνδυάζουν αυτοκρατορικό στιλ, μπαρόκ αρχιτεκτονική και σοβιετικές πινελιές.

Πως συνδέθηκε ο Δράκουλας με το Μπραν

Ουσιαστικό ρόλο, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζει και χωρίς να επισκεφθεί ποτέ την περιοχή, έπαιξε ο συγγραφέας Μπραμ Στόκερ, που εμφάνισε τον Δράκουλα στο μυθιστόρημά του, που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1897. Σύμφωνα με τη φανταστική διήγηση του, ο αιμοδιψής και αδίστακτος Δράκουλας έμενε στην Τρανσυλβανία, σε ένα κάστρο που βρίσκεται σε μια κοιλάδα, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο, με ένα ποτάμι να περνάει απο κάτω. Το Κάστρο Μπραν είναι το μόνο στην περιοχή που ταιριάζει με την περιγραφή και δεν ήθελε και πολύ για να μετατραπεί σε Κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Ώρα για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μπράσοβ!

12 χλμ. από τη μεσαιωνική πόλη Μπράσοβ της Ρουμανίας με τα υπέροχα κτίρια, θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος σκιέρ όχι μόνο από τη Ρουμανία αλλά και από όλες τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Για φαγητό στο Βουκουρέστι

Αρκετά νόστιμη, σχετικά βαριά, πολύ κοντά στην ελληνική κουζίνα και σχετικά φθηνή, η Ρουμανική κουζίνα είναι πλούσια σε γεύσεις και διαθέτει πολλά εδέσματα να δοκιμάσει κανείς.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:

Mamaliga: Η mamaliga είναι ένα βασικό πιάτο στη Ρουμανία που συχνά αντικαθιστά το ψωμί ή άλλα δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα.

Mititei/ Mici: Ένα είδος παραδοσιακού λουκάνικου.

Sarmale: Οι δικοί μας λαχανοντολμάδες, είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Cozonac: Είναι ένα είδος τσουρεκιού, παρόμοιο με το hoska που παραδοσιακά καταναλώνεται το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Θεωρείται το panettone των Ρουμάνων.

πληροφορίες από taxidologio.gr