Κυκλάδες: Εσείς πόσα από τα “μυστικά” τους γνωρίζετε;

165

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν βρίσκουμε όμορφα μυστικά του «χθες» αλλά και μύθους που φτάνουν μέχρι το «σήμερα».

Ξέρατε ότι…

Η ονομασία των Κυκλάδων προήλθε από τη λέξη «κύκλος», είτε επειδή οι άνεμοι ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται κυκλικά, είτε λόγω της κυκλικής διάταξης των νησιών γύρω από τη Δήλο, το ιερό νησί της αρχαιότητας.

Η μυθολογία «αναφέρει» τις Κυκλάδες ως νύμφες, κόρες του Ωκεανού και της Τιθύος που τις μεταμόρφωσε σε νησίδες ο Ποσειδώνας όταν αυτές προκάλεσαν την οργή του!

Τον όρο «Κυκλάδες» τον συναντάμε για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα πΧ στον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με την παράδοση πρώτοι κάτοικοι των Κυκλάδων ήταν οι Κάρρες, οι Λέλεγιες και οι Φοίνικες.

Ο περίφημος κυκλαδίτικος πολιτισμός «γεννήθηκε» περίπου το 9000 π.Χ., και μάλιστα άφησε παγκοσμίως καλλιτεχνικά δείγματα μοναδικής αξίας.

Μυστικά του σήμερα

Η ολοένα και περισσότερο ανερχόμενη Ίος, ελάχιστοι γνωρίζουν πως διαθέτει το πιο όμορφο ίσως γαλάζιο «παζλ» των Κυκλάδων. Οι παραλίες του νησιού συγκινούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με την ασύλληπτη ομορφιά τους… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εδώ έχουν συντελεστεί γυρίσματα της «Γαλάζιας Λίμνης»!

Η καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, αποτελούν πραγματικά μοναδικό φαινόμενο αυτού του πλανήτη! Όσο κι αν τα αναζητήσετε αλλού, πάντα εδώ θα επιστρέφετε!

Στην Άνδρο του πολιτισμού και της αρχοντιάς, στο οροπέδιο Στρόφιλα, στο κέντρο του νησιού, σώζεται ο μεγαλύτερος νεολιθικός οικισμός του Αιγαίου! Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τις παλαιότερες βραχογραφίες στην Ελλάδα που απεικονίζουν ζώα, πλοία και γραμμικά σχήματα. Μόνο στην Άνδρο θα μπορέσετε να γευτείτε, πέρα από την παραδοσιακή «φουρτάλια» (ομελέτα με τοπικό λουκάνικο), τα περίφημα ντόπια τυριά πετρωτή, βολάκι και μαλαχτό και το συνετιανό κρασί!

Η κοσμοπολίτισσα Μύκονος, είναι ίσως το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που θα σας φέρει «αντιμέτωπους» με διάσημους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και παράλληλα θα σας συστήνει μοναδικής ομορφιάς τοπία, τόσο ερημικά και απόμερα, που θα πιστέψετε ότι βρίσκεστε ναυαγός σε ένα απόμερο νησί!

Η Σίφνος, διαθέτει ένα ανοιχτό μουσείο που δεν είναι άλλο από το Κάστρο της! Ο οικισμός του Κάστρου είναι ένας από τους σημαντικότερους που είναι χτισμένοι με το μεσαιωνικό σύστημα, φέροντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού βενετσιάνικου οχυρού και μάλιστα κατοικείται συνεχώς από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα!

H Νάξος διαθέτει πλούτο τοπικών λιχουδιών και πραγματικά υπέροχα χωριά. Αν είστε λάτρεις της ανόθευτης φυσικής ομορφιάς και της έλλειψης εμπορευματoποίησης, τότε αυτό το νησί απλά θα το λατρέψετε.