Αλλάζουν τα πάντα στα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

39

Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται σύντομα να θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, το οποίο θα φέρει αλλαγές στις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Στόχος είναι η προστασία των χρηστών των υπηρεσιών αυτών, η διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο, η άρση των στρεβλώσεων στη αγορά και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Κάθε σπίτι που μισθώνεται θα διαθέτει υποχρεωτικά πλήρη φάκελο με την “ταυτότητά” του (πολεοδομικές άδειες κ.α). Μεταξύ άλλων τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς κανονισμούς ασφάλειας και να διαθέτουν π.χ οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Εξετάζεται επίσης να καλύπτουν υποχρεωτικά ένα μίνιμουμ ασφαλιστικών καλύψεων.

Παράλληλα, τα προς μίσθωση ακίνητα δεν θα πρέπει να υστερούν έναντι των παροχών των ενοικιαζόμενων δωματίων , ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της επιβολής του τέλους διαμονής.

Σύμφωνα με τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών θα υπάρξει συνολική βιώσιμη και λειτουργική ρύθμιση, η οποία θα περιορίσει και τη φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των ιδιοκτητών, περίπου 1 στα 3 σπίτια που νοικιάζονται στους τουρίστες δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν.