Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το καλοκαίρι του 2020

37

Την άμεση κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης που διατίθενται στην αγορά επιδιώκει να εξασφαλίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, σε πραουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, υποστήριξε ότι «θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε έναν χρόνο πιο πριν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας τον Ιούνιο του 2020.

Επιπλέον, σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτη της WWF κάθε μέρα 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό «σημαίνει μεταξύ άλλων πως μεγάλη ποσότητα πλαστικού καταναλώνεται από ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας το έναυσμα για «τη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης».

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης. «Εξετάζουμε, μάλιστα, το πώς θα υιοθετήσουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που εμπεριέχονται στην εν λόγω οδηγία. Ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης» προσέθεσε ο υπουργός.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ ζήτησε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του Ιδρύματος, που έχει υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες καθαρισμού θαλασσών, δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών» εξήγησε ο υπουργός.

Στην παρουσίαση που έκανε η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, περιέγραψε τα βασικά σημεία για τα πλαστικά που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα εν λόγω μέτρα είναι τα εξής:

Μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων
Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης
Επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030)
Συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία
Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα
Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση

Τα προϊόντα που αφορά η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά:

1. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), Πιάτα, Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών
2. Περιέκτες τροφίμων Κύπελα-Ποτήρια
3. Περιέκτες ποτών
4. Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
5. Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση