Ζαχάρα ντε λα Σιέρα: Η πόλη φρούριο που κρατάει μακριά τον κορωνοϊό

54

Βρίσκεται στη Νότια Ισπανία και πάντα ήταν εκεί για να αποκρούει τους εχθρούς. Η θέση της Zahara de la Sierra, για ακόμα μία φορά αποκρούει έναν εχθρό… αόρατο αυτή την φορά.

Στις 14 Μαρτίου, η πόλη διέκοψε κάθε είδους επαφή με τον έξω κόσμο, καθώς ένας επικίνδυνος κορωνοϊός απλώνε τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ισπανία .

«Βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα της εξάπλωσης και νομίζω ότι αυτό είναι θετικό σημάδι…» δήλωσε στο CNN ο 40χρονος δήμαρχος της πόλης, Σαντιάγο Γκαλβάν, ο οποίος έδωσε εντολή να κλείσουν οι 4 από τις 5 πύλες της Ζαχάρα, την ημέρα που η Ισπανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η χώρα από τότε έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις και 10.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σε καραντίνα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Η Ζαχάρα, με τα λευκά σπίτια, τα στενά δρομάκια και το Μεσαιωνικό κάστρο της, έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Ιστορικό Μνημείο. Σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο από την Σεβίλλη, ήταν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ανδαλουσίας και τις πρώτες μέρες της εφαρμογής των μέτρων, πολλοί Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πύλες.

Η είσοδος στην πόλη γίνεται μέσω της μοναδικής πύλης που παραμένει ανοιχτή και φυλάσσεται από έναν αστυνομικό, ενώ δύο άνδρες με προστατευτικές στολές απολυμαίνουν σχολαστικά τα διερχόμενα οχήματα. Ντυμένοι με προστατευτικές στολές που χρησιμοποιούνται στο μάζεμα της ελιάς, πλένουν τα αυτοκίνητα με διάλυμα νερού και χλωρίνης και υποχρεώνουν τους οδηγούς να τα περάσουν πάνω από ειδικά σημεία για να απολυμανθούν και τα λάστιχα.

Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται και εντός πόλης. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις πεντέμιση το απόγευμα, ομάδα 10 κατοίκων απολυμαίνει ψεκάζοντας όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τις εξωτερικές όψεις όλων των κτηρίων.

Μία επιχείρηση της πόλης πληρώνει δύο γυναίκες για να διανέμουν κατ΄οίκον τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, 11 ώρες την ημέρα, για να μειωθεί στο ελάχιστο η κίνηση στους δρόμους και να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι στα σπίτια τους. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών μαγειρεύει για όλους όσοι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και φροντίζει και κάθε άλλο είδος βοήθειας που μπορεί να χρειαστούν.

Στους δρόμους της Ζαχάρα κυκλοφορούν το σούρουπο και δύο αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με φωτάκια και μουσική, τα οποία καλούν τα παιδιά της πόλης να βγουν στα μπαλκόνια τους, να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους.

Εκτός από τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, η πόλη φροντίζει και για τις τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι φόροι και οι λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού των 19 εστιατορίων και μπαρ της πόλης, τα οποία ζούσαν από τον τουρισμό, πληρώνονται πλέον από το αποθεματικό του Δήμου.

Ο Δήμαρχος είναι βέβαιος ότι η Ζαχάρα, όπως εκατομμύρια πόλεις στον κόσμο, θα χρειαστεί οικονομική υποστήριξη. Μέχρι στιγμής, πάντως, αντέχει. Κι ελπίζει ότι και αυτή η πολιορκία θα περάσει, όπως πέρασαν τόσες και τόσες άλλες.