Σφουγγάτο Μυτιλήνης, το αυθεντικό!

178

Το σφουγγάτο της Μυτιλήνης είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα στο νησί και κάτοικοι και επισκέπτες το τιμούν με κάθε ευκαιρία.

Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα αλλά η αυθεντική συνταγή μας έρχεται από την Μυτιλήνη.

Η αυθεντική συνταγή για το σφουγγάτο:

Υλικά:
2 κιλά κολοκυθάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
10 αυγά
300 γραμ. φέτα τριμμένη
150 γραμ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή κασέρι
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι / πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε και τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια. Αλατίζουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα να αποβάλλουν τα υγρά τους. Στύβουμε στη συνέχεια δυνατά με τα χέρια μας τα τριμμένα κολοκύθια ώστε να αποβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αυγά και τη φρυγανιά) μαζί με το κολοκύθι και αναδεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Προσπαθούμε το μείγμα να είναι όσο το δυνατόν ομοιογενές.
Λαδώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε την βάση με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει το χρώμα του.