Βουλισμένο Αλώνι: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες και ο θρύλος που κουβαλά

650

Ένα από τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδας μπορεί να συναντήσει κανείς 15 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, δίπλα στην παλιά εθνική οδό που οδηγούσε από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο, κοντά στο χωριό Μάραθος.

Το «βουλισμένο αλώνι», όπως το ονομάζουν οι Κρητικοί, δηλαδή το αλώνι που έχει βουλιάξει, αποτελεί ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο βύθισμα με κυκλικό σχήμα, το οποίο έχει σχηματιστεί από την κατακρήμνιση παλαιότερου σπηλαίου. Η μέγιστη διάμετρος του βυθίσματος φτάνει τα 90μ., ενώ το βάθος των τοιχωμάτων του κυμαίνεται από 15 έως και 50μ!

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Τις περισσότερες φορές οι επιστήμονες είναι σε θέση να απαντήσουν «γιατί» συμβαίνει. Για το βουρλισμένο αλώνι όμως, η εξήγηση δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη και οι διαστάσεις του μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών, πριν από εκατοντάδες χρόνια, κάτω από το συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε ένα σπήλαιο του οποίου η οροφή υποχώρησε. Ωστόσο, το σπήλαιο δεν έχει ανακαλυφθεί και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την ύπαρξή του.

Ο θρύλος που το στοιχειώνει

Σύμφωνα με τον θρύλο, κάποτε ένας γεωργός της περιοχής είχε εκεί το αλώνι του. Ένα καλοκαίρι, την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, ο γεωργός πήγε στο αλώνι για να αλωνίσει μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του, παρόλο που εκείνη την ημέρα δεν αλωνίζουν. Η απιστία αυτή επέφερε την τιμωρία από τον Άγιο, με αποτέλεσμα να βουλιάξει το αλώνι και να καταπιεί τους «άπιστους». Ακόμη και σήμερα, λένε οι κάτοικοι, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, ακούγονται τριξίματα από τα άχυρα και το τραγούδι της κόρης του γεωργού «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»

Το «ανεξήγητο» εξάπτει την περιέργεια των τουριστών που επισκέπτονται το βουλισμένο αλώνι ενώ πολλοί είναι αυτοί που το προτιμούν για αναρρίχηση.
Πληροφορίες από cretanbeaches.com