Ο τραχανάς είναι για την Ήπειρο ένα δυναμωτικό πρωινό, ένα καταπραϋντικό βραδινό αλλά και υλικό σε γεμίσεις πίτας όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή.
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 30 εκ.
Διαδικασία
- Για τη τραχανόπιτα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό ή το νερό να βράσει και προσθέτουμε τον τραχανά.
- Ανακατεύουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι ο τραχανάς να έχει σχεδόν γίνει. Προσοχή, αν τον παραβράσουμε, λασπώνει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά το τραχανά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Για τη τραχανόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
- Λαδώνουμε το ταψί και, αν θέλουμε, το φουρνίζουμε ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά (για να μην κολλήσει η τραχανόπιτα).
- Παράλληλα, προσθέτουμε στον τραχανά τα αυγά, το βούτυρο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο, γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε την τραχανόπιτα για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Μυστικά
Αν πάρετε αλευρένιο τραχανά, θα βάλετε λιγότερα υγρά και θα τον μαγειρέψετε πιο λίγο.
συνταγή από περιοδικό Γαστρονόμος