Τραχανόπιτα με άρωμα Ηπείρου

109

Ο τραχανάς είναι για την Ήπειρο ένα δυναμωτικό πρωινό, ένα καταπραϋντικό βραδινό αλλά και υλικό σε γεμίσεις πίτας όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή.

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 30 εκ.

Διαδικασία

  1. Για τη τραχανόπιτα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό ή το νερό να βράσει και προσθέτουμε τον τραχανά.
  2. Ανακατεύουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι ο τραχανάς να έχει σχεδόν γίνει. Προσοχή, αν τον παραβράσουμε, λασπώνει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά το τραχανά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  5. Για τη τραχανόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
  6. Λαδώνουμε το ταψί και, αν θέλουμε, το φουρνίζουμε ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά (για να μην κολλήσει η τραχανόπιτα).
  7. Παράλληλα, προσθέτουμε στον τραχανά τα αυγά, το βούτυρο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  8. Ρίχνουμε και τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο, γιατί η φέτα είναι αλμυρή).
  9. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε την τραχανόπιτα για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Μυστικά

Αν πάρετε αλευρένιο τραχανά, θα βάλετε λιγότερα υγρά και θα τον μαγειρέψετε πιο λίγο.

συνταγή από περιοδικό Γαστρονόμος