Αυτή η πόλη προσφέρει σπίτια έναντι 13 σεντς αρκεί να μην είσαι single

14

Το Λέγκραντ, μια πόλη στη βόρεια Κροατία, προσπαθεί να κάνει περισσότερους ανθρώπους να εγκατασταθούν στην περιοχή προσφέροντας σπίτια για μερικές δεκάρες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018.

Η μικρή πόλη, με περίπου 2.000 κατοίκους, συνορεύει με την Ουγγαρία και έχει σημειώσει μείωση στον πληθυσμό της μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας το 1918.

Τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πολλά σπίτια είναι έτοιμα για πώληση σε τιμή… μόλις 13 σεντς.

Για να μπορέσουν οι αιτούντες να αγοράσουν ακίνητα, θα πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, να βρίσκονται σε έγγαμη ή εξωσυζυγική συμβίωση και να μην έχουν ποινικό μητρώο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, αν οι αιτούντες θέλουν να αποκτήσουν ένα από αυτά τα σπίτια χαμηλού κόστους, δεν μπορούν να έχουν ήδη ιδιοκτησία – αν και δεν διευκρινίζεται αν αυτό αφορά την Κροατία ή κάποια άλλη χώρα .

Το τοπικό μέσο ενημέρωσης της Κροατίας HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να χτίζουν ακόμη και έναν νέο παιδικό σταθμό, σύμφωνα με το CNBC Make It.

«Έχουν πωληθεί συνολικά πέντε σπίτια έτοιμα για κατοίκηση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη μετακομίσει και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», δήλωσε στην HRT ο Ιβάν Σάμπολιτς, δήμαρχος του Λέγκραντ.

Το 2021, το Λέγκραντ έθεσε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του ενός κούνα, που ήταν το νόμισμα της Κροατίας πριν έρθει το ευρώ. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια βρίσκονταν σε διάφορα στάδια … κατάρρευσης, οπότε για να βοηθήσει, ο δήμος δήλωσε ότι θα πλήρωνε 25.000 κούνα (περίπου 3.558 δολάρια) για τυχόν αναγκαίες ανακαινίσεις.

Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν ένα ιδιόκτητο σπίτι, ο δήμος προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή μέχρι 35.000 κούνα (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές αν η πόλη θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα και αυτή τη φορά.

Η Κροατία δεν είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί αυτού του είδους την ευκαιρία για να αυξήσει τον πληθυσμό της. Το Μουσομέλι, μια πόλη στη Σικελία, έγινε viral επειδή πούλησε σπίτια που είχαν υποβαθμιστεί, για μόλις 1 ευρώ.

Η πρωταγωνίστρια του «The Sopranos» και του «Good Fellas», Λορέιν Μπράκο, συμμετείχε επίσης σε αυτή την τάση όταν αγόρασε ένα σπίτι αξίας ενός ευρώ σε μια ιταλική επαρχία που ονομάζεται Αγκριτζέντο.

 

 

 

πηγή: newmoney.gr