Το ορεινό χωριουδάκι της Κρήτης με τον γηραιότερο πλάτανο του κόσμου

549

Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού.

Ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου βρίσκεται στο Κράσι Μαλλίων στην Κρήτη και έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα 2400 χρόνια, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια…

Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, να στέκει δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες….

Το χωριό

Το Κράσι είναι ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό βορειοδυτικά από το Ηράκλειο και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σελένα(1559μ). Βρίσκεται πάνω από την Σταλίδα και μόλις 8 χλμ μετά από τον Μοχό στον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου. Ο επισκέπτης, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο με κατεύθυνση το Κράσι, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την πανοραμική θέα της βόρειας ακτογραμμής του Δήμου Χερσονήσου.

Στα βορειοανατολικά του χωριού, στους πρόποδες του όρους Σελένα ,συναντάμε ένα δάσος που αποτελείται κυρίως από αζιλάκους και σπάνιους πρίνους που απαντώνται κυρίως στην Κρήτη. Το δάσος είναι επισκέψιμο μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από το Κράσι αλλά και τα Μάλια.

Το καλοκαιρινό καταφύγιο του Καζαντζάκη

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας του 1910-1920 με την παρέα του στο Κράσι, όπου είναι και τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου. Στο Κράσι ηρεμούσε και εμπνεόταν και αυτό διαφαίνεται στα έργα του όπως στον “Καπετάν Μιχάλη” όπου αρκετές σκηνές εκτυλίσσονται στη σκιά του γέρικου πλατάνου, στη Σελένα. Άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων επέλεγαν το Κράσι για ανάπαυση αλλά και σαν χώρο έμπνευσης και δημιουργίας. Έτσι δημιουργήθηκε στο χωριό “ Το Σπίτι της Λογοτεχνίας “ το 2009 όπου στεγάστηκε σε ένα κτίριο του 1882 και διαμορφώθηκε από την τεχνική διεύθυνση του Δήμου ώστε να μπορεί να φιλοξενεί νέους συγγραφείς και ανθρώπους του πνεύματος. Στην Ευρώπη υπάρχουν 13 σπίτια λογοτεχνίας.

Πληροφορίες από landofexperiences.gr, cretanbeaches.com