Στη Ρόδο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ

9

Θετικές εντυπώσεις για την προοπτική αλλά και για τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικού τομέα, εξέφρασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρόδο.  

«Με ιδιαίτερη χαρά βρέθηκα σήμερα στη Ρόδο. Στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Στην πρώτη μου επίσκεψη, στον τόπο που μετρά σχεδόν έναν αιώνα τουριστικής παράδοσης. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, με ανταγωνισμό και συνεχείς προκλήσεις- που πρακτικά σημαίνει πολλή δουλειά και λίγα λόγια»

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και ο Γ. Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στη Ρόδο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Ελληνικού Τουρισμού, όπου τους υποδέχθηκαν ο Περιεφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης,  καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς. Σε μια εποικοδομητική συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοινού για το αύριο του Τουρισμού, ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και προβλήματα που χρήζουν επίλυσης για τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως «άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού, φέρνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα στην ελληνική οικονομία» , όπως είχε προεξαγγείλει ως τέσσερις στόχους στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι για την επίτευξη της η συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, τόνισε πως μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα αειφορίας «Co-Lab Rhodes» μπορεί πράγματι να καταστήσει τη Ρόδο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ένα παράδειγμα με παγκόσμια απήχηση. Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη  είπε πως με βάση και τα στοιχεία των φετινών αφίξεων προμηνύεται μια καλή χρονιά, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή για να πετύχουμε τον στόχο της μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης.

  • Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καλωσορίζοντας τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τον τουρισμό, τον βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας από τις επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω το τελευταίο διάστημα:

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουμε τόσο καλά και τους εμπιστευόμαστε, γιατί έχουμε συνεργαστεί ξανά μαζί και από αυτή τη συνεργασία, έχουμε μόνο καλά να θυμόμαστε. Σε ένα τόπο που ζει και αναπνέει τουρισμό, που το 97% του εισοδήματός του παράγεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, για μας, προφανώς δεν είναι ούτε κάτεργο, ούτε γαλέρα. Για μας είναι ένας υπέροχος κλάδος της οικονομίας, όπου οι συμπολίτες μας, έχοντας στο DNA τους τη φιλοξενία, ασκούν αυτό το επάγγελμα με ένα τρόπο που κερδίζει επισκέπτες, εμπιστοσύνη, μερίδιο αγοράς και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Προφανώς δεν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα καμία γαλέρα. Πρωτάθλημα παίρνει μόνο μια ομάδα που έχει πολύ μεγάλη αφοσίωση στον στόχο της, έχει πειθαρχία, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και κρίνεται στον πιο σκληρό στίβο του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού. Ευτυχώς – και λυπάμαι που το λέω – κρίνεται στο εξωτερικό. Γι αυτό, η τουριστική Ελλάδα κερδίζει διαρκώς έδαφος και φέρνει αυτά τα υπέροχα αποτελέσματα».