Αιτωλικό: Εξερευνώντας το στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας

464

Την αποκαλούν και «νερένια πόλη» ή “Μικρή Βενετία” της Ελλάδας και αυτό γιατί είναι χτισμένη σε μία μικρή νησίδα ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Aιτωλικού και Mεσολογγίου.

Το Αιτωλικό ξεκίνησε ως ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση της λιμνοθάλασσας, όπου οι ψαράδες ένωσαν τις ακτές τους με ξύλινα γεφυράκια. Σιγά-σιγά αυτά τα νησάκια ενώθηκαν δημιουργώντας το πρώτο ενιαίο νησί.

Η γραφική κωμόπολη του Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας, με τα παλαιά αρχοντικά και σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις μικρές πλατείες γοητεύει με το νησιώτικο χρώμα της και τη γαλήνια αύρα της.

2 ιστορικά πέτρινα τοξωτά γεφύρια

Τα δύο πέτρινα γεφύρια που ενώνουν το νησί του Αιτωλικού με την στεριά και εξασφαλίζουν την πρόσβαση οχημάτων και πεζών είναι κατασκευασμένα την περίοδο 1882-1885 ενώ αποτελούν επέκταση των αρχικών πέτρινων γεφυριών που είχαν κατασκευαστεί το 1848 από τον δήμαρχο Αιτωλικού Κωνσταντάκη Κουρκουμελή. Τα γεφύρια είναι χτισμένα το δυτικό με 26 καμάρες, ενώ το ανατολικό με 32 και διαθέτουν πέτρινο στηθαίο.

Ένας πλούσιος υδροβιότοπος

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού είναι κυριολεκτικά ένας τεράστιος βιότοπος. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθός του πρέπει να σκεφτεί ότι αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του οικοσυστήματος που ορίζεται από τις εκβολές του Ευήνου έως τις εκβολές του Αχελώου. Η λιμνοθάλασσα, μάλιστα, αποτελεί φωλιά και καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Τι να δείτε/να κάνετε στο Αιτωλικό

-Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Θα δείτε πολλά εκθέματα από τον ντόπιο λαϊκό πολιτισμό.

-Επίσκεψη στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης «Βάσω Κατράκη». Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης και φιλοξενεί πάνω από 500 έργα, μήτρες και χαρακτικά της Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη – Λεονάρδου.

-Eνδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου και το ξωκλήσι του Aγίου Hλία (Aϊ-Λια) με πολύ όμορφη θέα.

-Το καλοκαίρι, το τριήμερο 21-23 Αυγούστου, στη γιορτή Απόδοσης της Κοίμησης της Θεοτόκου, γίνεται στο Αιτωλικό το περίφημο πανηγύρι της Αγια-Αγάθης.

-Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία του Aγίου Hλία, που είναι πλημμυρισμένη από όστρακα της λιμνοθάλασσας του Aιτωλικού.

-Μπάνιο στα Ρεμπάκια ή την περιοχή Σταμνά.

-Απολαύστε φρέσκο ψάρι και ψητά στη σχάρα στα ταβερνάκια της περιοχής.

Αν αναζητάτε ήρεμες διακοπές, μακρυά από πολύβουα μέρη τώρα ξέρετε που θα πάτε. Απέχει από την Αθήνα μόλις δυόμιση ώρες πράγμα που το καθιστά ιδανικό προορισμό για σαββατοκύριακο. Μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα βρεθείτε πολύ γρήγορα στην Αιτωλοακαρνανία και στο πανέμορφο Αιτωλικό.