Σπήλαιο των λιμνών: Εκεί που η ομορφιά της φύσης συνάντησε τον μύθο

271

Μυστηριώδεις στοές, λαβυρινθώδεις διάδρομοι, παράξενοι σχηματισμοί σταλακτιτών,  λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ολόκληρους ορόφους. Το σπήλαιο των λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης το οποίο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη -και όχι άδικα- μιας και είναι μοναδικό όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το σπήλαιο είναι η παλαιά κοίτη ενός υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες.

Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα και είναι φωτισμένο. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ’ ευθείαν στο δεύτερο όροφο ενώ η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.

Ο μύθος του σπηλαίου

Σύμφωνα με την μυθολογία, οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθος καυχήθηκαν πως ήταν πιο ωραίες από τη Θεά Αθηνά και συγχρόνως περιφρόνησαν το θεό Διόνυσο, οπότε τιμωρήθηκαν να πιστεύουν πως είναι δαμάλες και να τρέχουν σε διάφορα μέρη, μεταδίδοντας τη μανία της παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Όταν έφτασαν στο σπήλαιο, ο Μελάμποδας τις θεράπευσε και έπειτα τις οδήγησε στο χωριό Λούσιοι. Αυτός ο μύθος, συνάδει με κάποιο τρόπο και με το πιο σύγχρονο θρύλο, κατά τον οποίο λέγεται ότι επτά κοπέλες είχαν κλειστεί στο σπήλαιο, λόγω ανθρωποφοβίας.

Πως θα πάτε

Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Μέσω της Ολυμπίας Οδού Μέσω της Ολυμπίας Οδού, μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτάσετε στην περιοχή.

Μη ξεχάσετε εύγοντας από το Σπήλαιο των Λιμνών να κάνετε μία βόλτα στο Πλανητέρο! Απαραίτητη στάση ειδικά για όλους όσους θέλουν να φάνε πεντανόστιμη και φρεσκότατη πέστροφα!