Πρώτη φορά με το μωρό στο αεροπλάνο – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

878

Η προετοιμασία ενός ταξιδιού ορισμένες φορές κρύβει μικρά άγχη. Θα βρω εισιτήριο; Θα προλάβω να ετοιμάσω τη βαλίτσα; Πως θα τα χωρέσω όλα; Κι αν ξεχάσω κάτι; Σίγουρα όλα αυτά τα ερωτήματα μας έχουν βασανίσει έστω και μία φορά. Βέβαια όσο περισσότερα ταξίδια κάνουμε τόσο πιο μεγάλη είναι εξοικείωση. Και εκεί πια αρχίζουν να παύουν οι προβληματισμοί. Τι γίνεται όμως όταν φτάνει η ώρα που πρέπει να ταξιδέψεις για πρώτη φορά με το μωρό σου;

Με προβλημάτισε, με άγχωσε και τελικά έγινε πράξη. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για ένα αεροπορικό ταξίδι με το μικρό σας πλασματάκι!

Πρώτα ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό. Η προσωπική μου εμπειρία είχε τη δικιά της δυσκολία καθώς ταξίδεψα μόνη μου χωρίς κάποιον άλλο συνοδό για βοήθεια. Γι αυτό τον λόγο επέλεξα να μην κουβαλήσω βαλίτσες κλπ μιας και θα πηγαίναμε στο 2ο σπίτι μας οπότε και είχαμε εκεί τον απαραίτητο ρουχισμό και εξοπλισμό για το μωρό. Ταξιδέψαμε με AEGEAN έτσι όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Κλείνοντας εισιτήριο

Η διαδικασία γνωστή. Μέσω της εφαρμογής επέλεξα την ημερομηνία, την ώρα κλπ. Ωστόσο, αυτή τη φορά δήλωσα και το βρέφος.Ο βρεφικός ναύλος αφορά σε παιδιά έως 2 ετών, και ταξιδεύουν στην αγκαλιά σας. Σε περίπτωση που δεν είναι ακόμα βαφτισμένο, μπορείτε να γράψετε στα στοιχεία άρρεν/θήλη και το επίθετο. Το κόστος αφορά τις χρεώσεις αεροδρομίου και ανέρχεται στα 4ευρώ. Το τι αποσκευές δικαιούστε εξαρτάται από το είδος του εισιτηρίου σας. Ωστόσο, κάθε βρέφος δικαιούται δωρεάν τη δική του τσάντα-αλλαξιέρα, αρκεί αυτή να μην υπερβαίνει τα 6 κιλά. Επίσης, δικαιούστε δωρεάν μεταφορά του καροτσιού σας. Να σημειωθεί, ότι απαραίτητο έγγραφο για το μωρό είναι το βιβλιάριο υγείας ή το πιστοποιητικό γέννησης. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε στο εξωτερικό απαιτείται και έγγραφη βεβαίωση του πατέρα ότι συναινεί για το ταξίδι εκτός χώρας.

Δείτε ΕΔΩ την προσφορά της AEGEAN για οικογενειακά εισιτήρια.

Ετοιμάζοντας την τσάντα του μωρού

Κι εδώ ξεκινάει το πρώτο άγχος. Εννοείται ότι η τσάντα πρέπει να περιέχει αυτά που κουβαλάτε μαζί σας σε κάθε βόλτα. Πάνες, μωρομάντηλα, στρώμα-αλλαξιέρα, σαλιάρα, πανάκια, πιπίλα (αν χρησιμοποιείτε), μία αλλαξιά ρούχα, μπιμπερό, θερμό και γάλα σκόνη σε δοσομετρητή ( σε περίπτωση που δεν θηλάζετε). Πέρα από τα βασικά εγώ επέλεξα να έχω μαζί μου 2-3 από τα αγαπημένα του παιχνιδάκια για τον κρατήσω απασχολημένο σε περίπτωση που χρειαστεί, το τζελ για τα ούλα γιατί μας ταλαιπωρούν αυτό το διάστημα, και ένα δύο μασητικά.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα ευρύχωρα και άνετα ρούχα των παιδιών για το ταξίδι – στρώματα από μπλουζάκια που μπορείτε να προσθέσετε και ν’ αφαιρέσετε εύκολα ανάλογα με τον κλιματισμό στο αεροπλάνο, ή τη θερμοκρασία στον προορισμό σας.

Στο αεροδρόμιο

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο και έχοντας κάνει ηλεκτρονικά το check-in, κατευθυνθήκαμε στον έλεγχο για τις απαραίτητες διαδικασίες. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Bάζεις στο καλάθι τα γνωστά, λαπτοπ, κινητό, ρολόι, κλειδιά κλπ , περνάς χωρίς το μωρό, γυρίζεις και ξανά περνάς με το μωρό αγκαλιά και το καρότσι περνάει ξεχωριστά μόνο του- αφού πρώτα αφαιρέσετε κρεμαστά παιχνιδάκια που τυχόν έχετε πάνω σε αυτό. Μέτα τον έλεγχο προχωρήσαμε έως τον χώρο αναμονής. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν προτεραιότητα όποτε θα σας καλέσουν πρώτους.

Στο αεροπλάνο

Οδηγηθήκαμε μέχρι το αεροσκάφος και στα σκαλιά 2 υπάλληλοι με βοήθησαν με το κλείσιμο του καροτσιού έτσι ώστε να τοποθετηθεί στις αποσκευές. Έπειτα βρήκαμε τη θέση μας. Τοποθέτησα την τσάντα αλλαξιέρα και το προσωπικό μου αντικείμενο κάτω από το κάθισμα και στη συνέχεια η αεροσυνοδός μου έφερε την ειδική ζώνη για βρέφη. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ζώνη ή οποία δένει πάνω στη δικιά μας.

Πιθανόν κατά τη διάρκεια την απογείωσης το μωρό να ενοχληθεί και ενδεχομένως να βουλώσουν τα αυτάκια του. Για να ανακουφιστούν από τον πόνο της αποσυμπίεσης μπορείτε να δώσετε γάλα (εάν δεν θηλάζετε) ή την πιπίλα του η οποία θα ήταν χρήσιμο να είναι κρεμασμένη πάνω στο μωρό με ένα κλιπ. Εμείς ήμασταν από τους τυχερούς και δεν γκρινιάξαμε πολύ. Κατά την αποβίβαση επέλεξα να βγω στο τέλος έτσι ώστε να αποφύγω τον συνωστισμό.

Και επιτέλους φτάσαμε! Μετά από όλα αυτά ο μπέμπης έπεσε σε λήθαργο. Ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλούς ύπνους και σε εσάς!