Πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου στο Passenger.gr: Στις αρχές Μαΐου το άνοιγμα των ξενοδοχείων

1,830

Για το μέλλον του τουρισμού στην Κρήτη και γενικότερα στη Ελλάδα, μίλησε στο Passenger.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο κ. Χαλκιαδάκης σχολίασε τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ της ΠΟΞ και των εργαζομένων, αλλά και την καθυστέρηση των πληρωμών της TUI η οποία προκάλεσε όπως ανέφερε “πρόβλήματα στη ρευστότητα των ξενοδοχείων”.

Σχετικά με το άνοιγμα των ξενοδοχείων τόνισε ότι αναμένεται από αρχές Μαΐου μέχρι 20 Μαΐου, ωστόσο όπως είπε οι πληρότητες θα είναι καλύτερες από τις 10 Ιουνίου και μετά.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους. Τι περιλαμβάνει η εν λόγω συμφωνία;

Ήταν πολύ καλό που υπεγράφη η συλλογική σύμβαση με την ΠΟΞ, αλλά στην ουσία επειδή είμαστε ακόμα πολύ αβέβαιοι για το πως θα είναι η χρονιά θα έπρεπε να είναι μέσα κι άλλα παρακλάδια έτσι ώστε να μπορεί να προστατεύσει περισσότερο τους ξενοδόχους.

Πήραμε σίγουρα το εξαήμερο στη βδομάδα, το οποίο ήταν πολύ βασικό, αλλά το κακό είναι ότι η πληρότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη δηλαδή 70% που στην ουσία πόσα ξενοδοχεία θα το κάνουν αυτό τη στιγμή που είναι ακόμα ο Covid 19 στα πόδια μας. Υπάρχουν ακόμα θέματα

Και με τις κατηγορίες των υπαλλήλων που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά για μένα θα ήταν καλύτερο κάθε ξενοδόχος να αποφασίζει ανάλογα με τη δουλειά του υπαλλήλου του την ανάλογη πληρωμή. Υπάρχουν υπάλληλοι που προσφέρουν πολλά οπότε πρέπει να αμείβονται ανάλογα. Δεν θέλω να αναφερθώ περαιτέρω, πάντως αυτά πρέπει να αλλάξουν όπως και τα μυαλά των δικών μας ξενοδόχων!

2.Προκειμένου να μην χαθεί και αυτό το καλοκαίρι για την οικονομία, έχει τεθεί ως ιδέα η δημιουργία πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πιστεύετε ότι το εμβόλιο και κατ’ επέκταση το υγειονομικό πιστοποιητικό είναι αυτό που θα καθορίσει τις συνθήκες με τις οποίες θα κινηθεί ο τουρισμός κατά το 2021;

Σίγουρα το εμβόλιο θα επηρεάσει τη χρονιά η οποία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και φέτος. Πιστεύω ότι τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά μέχρι τις 20 Μαΐου και από τις 10 Ιουνίου οι πληρότητες θα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές! Όμως μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια , πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, θα πρέπει να επισπευθούν έτσι ώστε να έχουμε καλό αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του Μάη δηλαδή περίπου 65% του πληθυσμού! Εγώ είμαι υπέρ του υγιειονομικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πελάτες που θα έρχονται για να τελειώσουμε πια με αυτό το μαρτύριο που μας τυραννάει από πέρυσι! Πάντως αν τηρηθούν τα σχέδια που είχε εξαγγείλει κυβέρνηση και η Ε.Ε., μέχρι τα τέλη του Μάη θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

3. Η απόφαση της TUI πριν από κάποιους μήνες να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που χρωστά για την περσινή χρονιά, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τους ξενοδόχους. Αναλυτές και άνθρωποι που γνωρίζουν την τουριστική αγορά φοβούνται ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με την Thomas Cook. Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε;

Υπάρχει φοβερό πρόβλημα με την ρευστότητα των ξενοδοχείων και αυτό που έκανε η TUI να καθυστερήσει τις πληρωμές τόσο πολύ είναι δυστυχώς πολύ κακό, αλλά να ξέρετε όσο πιο μεγάλες είναι οι επιχειρήσεις και περισσότερα παρακλάδια έχουν τόσο περισσότερο είναι τα προβλήματα.

Η ΤUI είναι ένας μεγάλος τουριστικός οργανισμός με αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία, Tour operator, οπότε σίγουρα επηρεάζεται περισσότερο από όλους, αλλά με τη βοήθεια του κράτους που έλαβε πιστεύω να τα καταφέρει και να μην ξαναδούμε τα ίδια φαινόμενα Thomas Cook.

Θέλω όμως να θυμίσω σε όλους τους ξενοδόχους ότι η TUI πάντα μας εξοφλούσε εγκαίρως έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα όλα αυτά χρόνια. Τώρα δυστυχώς καθυστέρησε μία φορά οπότε πιστεύω ότι μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε ανάλογα.

4. Είναι πολύ σημαντικό, σε αυτή τη φάση οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να μείνουν όρθιες και να στηριχθεί η απασχόληση στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό ποια μέτρα στήριξης αναμένετε από την κυβέρνηση;

Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που περιμένουμε ακόμα. Η κυβέρνηση είπε ότι θα εξαγγείλει ένα καινούριο προϊόν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο θα έχει να πλαφον τα 3 εκατομμύρια, γιατί οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το πλαφόν των 800.000 το είχαν ήδη στην 3η επιστρεπτέα. Οπότε
4η, 5η και 6η επιστρεπτέα ήταν για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανούσιες. Περιμένουμε να δούμε πότε θα βγει αυτό το προϊόν…

5. Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στην Κρήτη και ποιες οι προβλέψεις για το καλοκαίρι;

Όπως απάντησα σε παραπάνω ερώτηση πιστεύω ότι από αρχές Μαΐου μέχρι 20 Μαΐου σιγά-σιγά θα ανοίγουν τα ξενοδοχεία, αλλά οι πληρότητες θα είναι καλύτερες έως ικανοποιητικές από 10 Ιουνίου και ύστερα.

6. Πώς βλέπετε γενικότερα το μέλλον του κλάδου στο νησί;

Ο τουρισμός στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα έχει τεράστιο μέλλον. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και μπαίνουν πολύ επιθετικά. Γι’ αυτό πρέπει να τις προστατέψουμε όσο μπορούμε για να τις έχουμε!