Τα μπουτρίδια είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό με καταγωγή από τη Ζάκυνθο. Παρασκευάζεται συνήθως με φασόλια, μελιτζάνες, πατάτες, λευκά παντζάρια, κολοκυθάκια, μπάμιες, ντομάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο. Συνηθίζεται να σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και, ιδανικά, λαδοτύρι – ζακυνθινό λευκό τυρί εποχικής παραγωγής.
-250 γρ. φρέσκα φασολάκια
– 1 μέτρια μελιτζάνα σε κομμάτια
– 3 μέτριες πατάτες σε κομμάτια 250 γρ. κολοκυθάκια κομμένα
– 3 ή περισσότερες σκελίδες σκόρδου λιωμένες
-½ φλιτζάνι (120 ml) ελαιόλαδο
-1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
Μισοβράζετε τα φασολάκια και τα σέσκλα χωριστά για 4 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα κόβετε. Τσιγαρίζετε τα άλλα λαχανικά (εκτός από τις ντομάτες) στο λάδι. Βάζετε τα σέσκλα, τα φασολάκια και τις ντομάτες σ’ ένα ταψί μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι, και τα ψήνετε για 1,5 ώρα σε μέτριο φούρνο (στους 190°C). Κάθε τόσο κοιτάτε αν χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό. Τα σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Αν θέλετε να γευτείτε από κοντά το υπέροχο φαγητό της Ζακύνθου, η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της για να απολαύσετε την πλούσια γαστρονομία του νησιού με φόντο τις ομορφιές του τόπου! Μάθετε περισσότερα για την Ζάκυνθο εδώ.