Είναι μια από τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, με βάση συνήθως μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα που χαρίζει μιαν απίθανη αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.
Παραδοσιακή συνταγή από την Ήπειρο για την πιο νόστιμη πίτα!
ΥΛΙΚΑ
700γρ. χόρτα Ηπειρώτικα
250 γραμμάρια περίπου καλαμποκάλευρο
1-2 αυγά
400 γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
Νερό χλιαρό, όσο πάρει
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα χόρτα, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα ψιλοκομμένα, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο, το λάδι και την φέτα. Αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό, δε ρίχνουμε αλάτι. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγοι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να δέσει και ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, μπέικιν, λίγο λάδι και λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά). Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός σφιχτός που να στρώνεται.
Αλείφουμε καλά το ταψάκι μας με αρκετό βούτυρο. Απλώνουμε κάτω το μισό κουρκούτι ενώ καλύπτουμε και τα πλαϊνά του ταψιού μας προκειμένου να πάει παντού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα μας ομοιόμορφα και τα πατάμε ελαφρώς. Στο υπόλοιπο κουρκούτι ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό να γίνει λίγο πιο αραιό και το στρώνουμε πάνω από τα χόρτα, να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνειά τους. Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει.
Πηγή: AthensMagazine