Καλοκαίρι στο βουνό και φύγαμε για… Βάλια Κάλντα

641

Βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων και η συνολική του έκταση φτάνει τα 68.990 στρέμματα. Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου ή αλλιώς η Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα Βλάχικα) είναι μια από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές περιοχές του ηπειρωτικού μέρους της Ελλάδας!

Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό. Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.

Πυκνά δάση, ορμητικοί χείμαρροι απότομοι γκρεμοί! Όλα αυτά μαγεύουν τον επισκέπτη και τον καλούν για μία  εξερεύνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα ώστε να θαυμάσουν τα μοναδικά τοπία της.

Από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας

Ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπος που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας. όπως αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γύπες, δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, μαυροπελαργοί, αρπακτικά νυχτόβια πουλιά και άλλα πτηνά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά. Συνολικά έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.

Πλούσια χλωρίδα

Εκτός από την πλούσια πανίδα του δρυμού, ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι και η χλωρίδα του. Τεράστια και πυκνά δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης και οξιάς καλύπτουν μεγάλο μέρος του δρυμού. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα άλλων ειδών όπως ελάτη, δρυς, σφένδαμος και άλλα φυλλοβόλα πλατύφυλλα δέντρα. Παραποτάμια, η βλάστηση περιλαμβάνει πλατάνια, διάφορα είδη ιτιάς, σκλήθρου, αριάς κ.λπ. Στην υποβλάστηση κυριαρχεί το πυξάρι, πολλά είδη βάτου, αναρριχητικά φυτά καθώς και φυλλοβόλοι θάμνοι. Επίσης φύονται πολλά προστατευόμενα ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι η εμφάνιση δύο μικρών συστάδων δασικής πεύκης (κόκκινη πεύκη) με 32 δέντρα και με 30 δέντρα αντίστοιχα στην κοιλάδα και κοντά στο ρέμα Σαλιατούρα.

Το κλίμα

Η παγωμένη «Ζεστή κοιλάδα» πήρε τ’όνομά της κατ’ευφημισμό , καθώς απότελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Το κλίμα είναι ορεινό-μεσογειακό από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα σε κατακρημνίσματα(1.500mm/έτος) και χιονοπτώσεις. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με αρκετές τοπικές βροχές. Η νέφωση είναι υψηλή και οι παγετοί συνηθισμένοι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάϊο ενώ το χιόνι καλύπτει τον Δρυμό 7 με 8 μήνες το χρόνο.

Ώρα για πεζοπορία

Η Βάλια Κάλντα προσφέρει ένα εκτεταμένο αλλά κάπως στριφνό πεζοπορικό πεδίο. Η μόνη πορεία που μπορεί να έχει σημείο εκκίνησης κάποιο χωριό είναι η διαδρομή Μηλιά-Σαλατούρα Μηλιάς (σημαδεμένη ως Ε6 και Ultra Ursa Trail). Από τη Σαλατούρα Μηλιάς μπορεί να συνεχίσει κανείς από τις διαδρομές Σαλατούρα Μηλιάς-κορυφή Κάνιζα ή Σαλατούρα Μηλιάς-κορυφή Φλέγκας και να φτάσει στις κορυφές του Βουνό της Μηλιάς ή της Φλέγκας, αντίστοιχα. Αυτές οι δύο πορείες, όπως και η ανάβαση Σαλατούρα Σταυρού-Μπάλτσες, αν και δεν έχουν σήμανση, ούτε καν σαφές μονοπάτι, είναι πολύ ενδιαφέρουσες αισθητικά και δίνουν απλόχερα την αίσθηση της περιπλάνησης στην ορεινή στέπα της Πίνδου.

Το δεύτερο “δύστροπο” στοιχείο της πεζοπορίας στη Βάλια Κάλντα, είναι ότι ελάχιστες πορείες ξεκινούν από το κέντρο της κοιλάδας, τα λιβάδια όπου όλοι τείνουν να φτάσουν και να κατασκηνώσουν. Η σημαντικότερη διαδρομή που σχετίζεται με τον πυρήνα της κοιλάδας είναι η διάσχιση του Αρκουδορέματος, δηλαδή η σύνδεση με τη Βοβούσα, μια εξαίσια διαδρομή που προσφέρει άφθονη περιπέτεια – περάσματα του ποταμού, σάρες, άγριο τοπίο – σε ένα καλά πατημένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι (σημάδια του Ε6 και σε μεγάλο μέρος Epirus Ttal και Ultra Ursa Trail).

Σε ότι αφορά την ανάβαση στο Αυγό, οι περισσότερες αναβάσεις γίνονται από το διάσελο Περιβολίου (Στάνη Τίζα-Αυγό), με μεγάλο δάνειο από το χωματόδρομο, αλλά και ωραία θέα (εδώ, μόνο το τελευταίο τμήμα επωφελείται από τη σήμανση του Ultra Ursa Trail).

Τελικά, η πιο ολοκληρωμένη ανάβαση στις κορυφές εκκινεί εκτός της Βάλια Κάλντα: είναι η διαδρομή Πολιτσές-Καταφύγιο Μαυροβούνι-κορυφή Φλέγκα, που ξεκινά από τον περιμετρικό δρόμο της λίμνης Πηγών Αώου και με σχετικά μικρό ανάπτυγμα οδηγεί στην πιο ενδιαφέρουσα κορυφή του συγκροτήματος, τη Φλέγκα (όλη η διαδρομή είναι τέλεια σηματοδοτημένη με σημάδια του Ultra Ursa Trail).

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Όλες οι πιο πάνω διαδρομές, μαζί με 6 διαδρομές από το πεζοπορικό δίκτυο “Πίχτειο Δίκτυο” περιλαμβάνονται στον πληρέστερο οδηγό πεζοπορίας για τη Βάλια Κάλντα, την εφαρμογή Βάλια Κάλντα topoguide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS.

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο και περιλαμβάνει 18 πεζοπορικές διαδρομές.

Και για Canyoning στο φαράγγι του Κλέφτη

Στο όρος Όρλιακα εκεί που ο ποταμός Βελονιάς ή Σμιξιώτης με ορμή στο πέρασμα του χρόνου σχημάτισε το φαράγγι της Λιάτισσας ή Κλέφτη (17ου αιώνα  ).  Το όνομα του δανείστηκε από το πέτρινο γεφύρι το οποίο έκτισε ως υπόσχεση κατά την παράδοση ένας ληστής επί Τουρκοκρατίας που γλίτωσε περνώντας το ορμητικό ποτάμι κυνηγημένος από τον Τούρκικο στρατό.

Η διαδρομή ξεκινάει κοντά στο πέτρινο γεφύρι του Κατσογιάννη , είσοδος του φαραγγιού και καταλήγει λίγο πριν από το πέτρινο γεφύρι της Λιάτισσας στην έξοδο του φαραγγιού. Η διαδρομή του φαραγγιού δεν έχει τεχνικές δυσκολίες και δεν απαιτεί χρήση σχοινιών. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούν κράνος, σωσίβιο και στολή neoprene (όταν απαιτείται)  κατά τη διάρκεια της διάσχισης.

Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 1000μ με εντυπωσιακό  πλάτος που δε ξεπερνάει τα 3-4 μέτρα.  Οι κάθετοι βράχοι που το σχηματίζουν φτάνουν τα 150μ. και  πολλά σημεία οι αχτίνες του ήλιου είναι αδύνατον να φτάσουν μέχρι κάτω.

Το σημείο συνάντησης είναι το χωριό Σπήλαιο.

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα, μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα βρεθείτε εύκολα στην Ήπειρο όπου θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε όχι μόνο τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου αλλά και τις υπόλοιπες ομορφιές της περιοχής.

Αν αγαπάτε τις καλοκαιρινές εξερευνήσεις στα βουνά, τώρα ξέρετε!