Γλυκό των Βάσκων: Το Ισπανικό σουφλέ

245

Το περίφημο γλυκό των Βάσκων μοιάζει με το σοκολατένιο σουφλέ. Γίνεται με τυρί κρέμα, έχει καψαλισμένη επιφάνεια και είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Γίνεται με λίγα υλικά και το αποτέλεσμα είναι μια βελούδινη κρέμα με αρώματα κανέλας και βανίλιας

Υλικά

  • 800 γραµ. τυρί κρέμα
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • κανέλα και άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το περίφημο γλυκό των Βάσκων με την καραμελωμένη επιφάνεια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 23 εκατοστά. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά. Στα πλαϊνά πρέπει να εξέχει το χαρτί 2-3 εκατοστά από τη φόρμα γιατί το γλυκό των Βάσκων είναι σαν σουφλέ και φουσκώνει στο ψήσιμο και μετά το ψήσιμο πέφτει ο όγκος του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190 °C.

Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε να ενωθούν και να λιώσει τελείως το τυρί και η ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2΄.

Σκάβουμε με σπάτουλα τα πλαϊνά του μπολ.

Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κάθε φορά πρέπει να πίνει το μείγμα το αυγό που προσθέτουμε πριν ρίξουμε το επόμενο.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό σημείο. Ρίχνουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και την βανίλια.

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μετά από 1-2΄ σταματάμε το μίξερ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στην κρέμα τυριού.

Χτυπάμε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.

Το μείγμα πρέπει να είναι λείο, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε το γλυκό των Βάσκων στη φόρμα.

Με προσοχή μεταφέρουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C για περίπου 1 ώρα.

Η επιφάνεια του θα ροδίσει πολύ, σχεδόν πρέπει να καεί και το εσωτερικό θα είναι τρεμουλιαστό όταν ψηθεί. Όπως το σουφλέ τυριού.

Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Όσο κρυώνει θα συρρικνώνεται ελαφρά και θα πέσει ο όγκος του. Όμως έτσι γίνεται.

Όταν κρυώσει τελείως το ξεφορμάρουμε.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε αν θέλουμε πασπαλίζουμε άχνη και κανέλα.

Πηγή: argiro.gr