Σπήλαιο Ρίζες: Φθινοπωρινή απόδραση στην Ιθάκη

150

Το νησί του πολυμήχανου Οδυσσέα δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι!

Για τους λάτρες της φύσης η Ιθάκη διαθέτει ένα υπέροχο σπήλαιο το οποίο αυτήν την εποχή ντύνεται με τα φθινοπωρινά χρώματα και είναι μαγεύει με την ομορφιά του!

Η Σπηλιά στις Ρίζες βρίσκεται μετά το χωριό Περαχώρι, προς τα νοτιοανατολικά της Ιθάκης και είναι ένα πολύ καλός λόγος για να επισκεφτείτε το νησί και να το απολαύσετε και αυτήν την εποχή!

Στο εσωτερικό του θα μπείτε από ένα μικρό άνοιγμα του βράχου και το εντυπωσιακών διαστάσεων, για τα δεδομένα της Ιθάκης, σπήλαιο θα ανοιχτεί μπροστά σας!

Στο πλάι της οροφής του σπηλαίου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα και από εκεί μπαίνει αρκετός αέρας και φως. Στο κάτω μέρος αυτού του ανοίγματος θα δείτε μια γέρικη συκιά. Το σπήλαιο έχει μεγάλη χωρητικότητα και για αυτό στο παρελθόν χρησίμευε για να σταβλίζονται ζώα. Ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για το ομηρικό Σπήλαιο του Ευμαίου, όπου έκλεινε τα ζώα του ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα.

Σπήλαιο Ρίζες » Ιθάκη Τουρισμός | Δήμος Ιθάκης Ελλάδα

Tο Περαχώρι είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ιθάκης και το μοναδικό ορεινό χωριό του νησιού. Είναι χτισμένοαμφιθεατρικά πάνω από το Βαθύ, σε υψόμετρο 300 μ., στην βορειοανατολική πλευρά του βουνού Πεταλιάτικο.
Κοντά στο χωριό θα δείτε τα μεσαιωνικά ερείπια προγενέστερου οικισμού, της Παλαιοχώρας που υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης, όπου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική και οι βυζαντινές εκκλησίες με τις τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Στο χωριό ανήκει και το οροπέδιο Μαραθιά όπου η αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαία ερείπια,την Αρεθούσα Κρήνη και την Κόρακος Πέτρα. Πάνω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος με αυτοφυή δέντρα.

Αξίζει να επισκεφθείτε και το μοναστήρι των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού.

Extra Tips: Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την πολιτιστική κληρονομία της Ιθάκης δείτε εδώ.

Τι να δοκιμάσετε

Στο πέρασμά σας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα της Ιθάκης. Χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του ντόπιου λαδιού, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως το δενδρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη και από σπιτικά σκεύη μαγειρέματος όπως το ταψί Τσερέπα. Μία από τις καλύτερες απολαύσεις του ταξιδιού σας στην Ιθάκη είναι να φάτε τα τοπικά τρόφιμα ώστε να απολαύσετε την παραδοσιακή κουζίνα της Ιθάκης. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά συκόπιτα και ροβανή, γαριδόπιτα και ψάρια σαρόβο.

Είσαστε έτοιμοι για εξερεύνηση στο νησί του Οδυσσέα; Η άγρια ομορφιά του τοπίου και η πλούσια ιστορία του νησιού θα σα εκπλήξουν ευχάριστα. Οι φθινοπωρινές νότες και το ιδιαίτερο κλίμα του Ιουνίου κάνουν την Ιθάκη μία εξαιρετική επιλογή και αυτήν την εποχή!

Εύκολα και γρήγορα μπορείτε να πάτε οδικώς από την Αθήνα μέχρι την Κυλλήνη κι από εκεί να περάσετε απέναντι  με πλοίο της Levante Ferries. Και θα απολαύσετε από κοντά τα υπέροχα Σπήλαια, αλλά και την πλούσια ιστορία της Ιθάκης! 

Φωτογραφίες από ithaca.gr