Το Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη και ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2021 για πέμπτη φορά, μετά την πρόσφατη κατάκτηση και των 3 αστεριών Michelin.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Flanders Meeting & Convention Center στην Αμβέρσα, μια πόλη που για πρώτη φορά φέτος φιλοξένησε την παράδοση των πιο φημισμένων βραβείων γαστρονομίας και κατά τη διάρκεια του γκαλά, όπως πολλοί περίμεναν, το Noma ανακηρύχθηκε για άλλη μια φορά το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.
Mε τον σεφ René Redzepi στο τιμόνι, το Noma έκλεισε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2017 αφού ανακηρύχθηκε 4 φορές το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο (2010, 2011, 2012 και 2014). Άνοιξε ξανά στις αρχές του 2018 πλήρως ανακαινισμένο και σε νέα τοποθεσία, κατάφερε γρήγορα να βρεθεί στο νούμερο 2 των 50 καλύτερων για το 2019. Σήμερα, για άλλη μια φορά βρέθηκε στο βάθρο, πετυχαίνοντας μια νέα νίκη: μια ιστορική ισοπαλία με El Bulli του Ferran Adrià, ο οποίος ήταν επίσης ηγέτης στην παγκόσμια γαστρονομία πέντε φορές (2002, 2006, 2007, 2008 και 2009).
Μοιάζει με μικρό χωριό!
Ο όμιλος Bjarke Ingels σχεδίασε ένα σύμπλεγμα κτιρίων με σκοπό να γίνει το νέο σπίτι για το εστιατόριο Noma. Χτισμένο στη θέση μιας πρώην στρατιωτικής αποθήκης, το έργο πλέον μοιάζει με ένα μαγευτικό μαγειρικό χωριό γεμάτο εμπειρίες. Με τους 11 εσωτερικούς χώρους που σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με το Studio David Thulstrup, το νέο σπίτι του Noma ανατρέπει κάθε δεδομένο και ποντάρει στην καινοτομία και στην ξεχωριστή φιλοξενία των πελατών του.
Ο χώρος άφιξης, το σαλόνι, το μπάρμπεκιου και ο χώρος για την επιλογή κρασιού, συγκεντρώνονται όλοι γύρω από την ομάδα των chefs ενώ οι εξωτερικοί τρεις κήποι έχουν τις δικές του ξεχωριστές χρήσεις. Επίσης, κάθε κτίριο συνδέεται με το επόμενο με γυάλινα μονοπάτια που επιτρέπουν τη θέα στο εντυπωσιακό τοπίο της φύσης.
Ο Redzepi δημιουργεί τρία μενού κάθε χρόνο – υπάρχει η εποχή των ωκεανών, η εποχή των λαχανικών και η εποχή των θηραμάτων και των δασών – το τελευταίο που εξυπηρετείται επί του παρόντος για 2.800 κορόνες Δανίας (436 δολάρια) κατ’ άτομο. Η συνοδεία κρασιού είναι επιπλέον 280 δολάρια.
Τα μενού σε κάθε «εποχή» αλλάζουν και κάθε εμπειρία στο εστιατόριο λέγεται ότι είναι διαφορετική.
Ο William Drew, Διευθυντής Περιεχομένου για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, δήλωσε: «Το Noma ήταν αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εστιατόριο της γενιάς του, θέτοντας νέα πρότυπα όσον αφορά την έρευνα και την προμήθεια συστατικών, την ανάπτυξη πιάτων και την παρουσίαση τους. Έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για φαγητό από καταναλωτές από όλο τον κόσμο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε ως το φετινό Νο. 1 »