Καλιτσούνια: Η παραδοσιακή συνταγή που μας ταξιδεύει Κρήτη

217

Είναι από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια, και τα ανεβατά. Στα Χανιά συναντάμε τα αλμυρά καλιτσούνια, που έχουν χόρτα και γίνονται είτε στο φούρνο είτε τηγανιτά και μοιάζουν με χορτοπιτάκια.

Δείτε τη συνταγή για τα λυχναράκια:

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 1 κούπα λάδι,
  • 1 κούπα γιαούρτι,
  • 1 αυγό,
  • 2 κουτ. σούπας baking powder,
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη,
  • χυμό από ένα πορτοκάλι,
  • 1 κιλό αλεύρι γ. ο. χ.

Για τη γέμιση 

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη,
  • 1 κούπα ζάχαρη,
  • 1 αυγό,
  • 1 κρόκο,
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα.

Για τη επικάλυψη

  • 1 κρόκο αυγού (αραιωμένη με 1 κουτ. νερό),
  • κανέλα (προαιρετικά)

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια αρκετά μεγάλη λεκάνη, ανακατεύω το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ ανακατεύω μαζί το αλεύρι και το baking και τα προσθέτω και αυτά στο μείγμα με το λάδι.
  • Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρω μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνω για λίγη ώρα να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζω τη γέμιση 

  • Σε ένα μπολ,ανακατεύω τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τη κανέλα. Προσθέτω και τα αυγά. Αν η γέμιση είναι στεγνή, προσθέτω ένα ακόμα αυγό.
  • Έπειτα, ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και με ένα κουπ πατ κόβω μικρά δισκάκια. Σε κάθε δισκάκι βάζω μια κουταλιά του γλυκού από την γέμιση, κλείνω σε σχήμα λυχνάρι και τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Αλείφω κάθε καλιτσουνάκι με λίγο κρόκο αραιωμένο σε νερό, πασπαλίζω με κανέλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 περίπου λεπτά.

συνταγή από akispetretzikis.com