Ένας οικονομικός προορισμός πνιγμένος στα έλατα, για καστανομαζέματα και όχι μόνο… (vid)

26

Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κερασοβούνι ή αλλιώς Ομάλια, στα Βαρδούσια Όρη, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα και συνάμα γραφικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Ελετσού, ονομασία με ρίζες σλαβικές, έπειτα από τη μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή των Ούνων Σερβικής καταγωγής, κατά το έτος 1059-1069. Η σημασία μάλιστα της λέξης Ελετσού σήμαινε “ευήλιος τόπος”. Και μπορεί οι Σέρβοι να έφυγαν γρήγορα από την περιοχή, τα τοπωνύμια όμως έμειναν για πάρα πολλά ακόμα χρόνια.

Με την τωρινή ονομασία Ελατού, να προέρχεται από τα ατελείωτα, πανέμορφα δάση ελάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και κυριολεκτικά πνίγουν το χωριό στο πράσινο, η εκπληκτική Ελατού προσφέρεται για ατελείωτες αποδράσεις μέσα στη φύση όποια εποχή του χρόνου και αν θελήσετε.

Πανέμορφη πάντα τον χειμώνα με το λευκό του χιονιού να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και των ελάτων, όμως η καλύτερη της εποχή της είναι το φθινόπωρο μα και η άνοιξη, τότε που το πράσινο των δέντρων της χαρίζει τις ομορφότερες αποχρώσεις του.

Άκρως δροσερή από τη στιγμή που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1050 μέτρων, με πανέμορφα διώροφα, πέτρινα σπίτια, τα οποία έχουν πλέον διαφοροποιηθεί αρκετά από την εποχή που το χωριό βρισκόταν στη θέση “Παλαιοχώρια” έχοντας οι κάτοικοι αντικαταστήσει τις παλιές πέτρινες πλάκες της οροφής τους με νέες πορφυρές κεραμιδένιες στέγες.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική εκκλησιά της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτισμένη από Ηπειρώτες τεχνίτες από το 1864, χρονιά κατά την οποία χτίστηκε επίσης και το σχολείο του οικισμού, το οποίο όμως λόγω φθοράς κατεδαφίστηκε και χτίστηκε εκ νέου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Στις μέρες μας στεγάζει τα γραφεία της τοπικής κοινότητας καθώς και την κοινοτική βιβλιοθήκη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σαν σχολείο του χωριού αρχικά χρησιμοποιούνταν ένα από τα σπίτια του χωριού καθώς και μια αχυρώνα.

Εάν λοιπόν τύχει να βρεθείτε στην Ελατού, περπατήσετε στα ήρεμα, υπέροχα καλντερίμια της και αφήστε το βλέμμα σας ελεύθερο να απολαύσει τις κατάφυτες πλαγιές που περικλείουν το χωριό. Και βέβαια, σχεδιάστε κοντινές αποδράσεις στις γύρω περιοχές που θα σας αφήσουν κυριολεκτικά έκπληκτους.

Ωστόσο, μην ξεχάσετε σαν βρεθείτε στο χωριό Οκτώβρη μήνα να παίξετε με τους ντόπιους στα καστανομαζέματα και να απολαύσετε την ξεχωριστή γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου…

Απολαύστε το video της ομάδας Travel Inspiration: