Αυτή είναι η ωραιότερη ορεινή διαδρομή στην Ελλάδα (vid)

135

Δεκάδες είναι οι ορεινές διαδρομές στην Ελλάδα που «μαγεύουν» τους ταξιδιώτες, αλλά καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με την παλιά εθνική οδό Ε82 που διακρίνεται για τη μεθυστική ομορφιά της.

Πόλο έλξης για κάθε ταξιδιώτη, ντόπιο και μη, συνιστά το ελληνικό τοπίο χάρη στην ποικιλομορφία του, την οποία δύσκολα συναντάς σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ακόμη και αν από την «εξίσωση» βγουν τα νησιά και οι παραλίες μας η ελληνική φύση αποζημιώνει και με το παραπάνω, με τα πανέμορφα βουνά της.

Οι μαγευτικές ορεινές διαδρομές που μπορεί να βρει κανείς και να απολαύσει πραγματικά μοναδικές στιγμές στην ελληνική επικράτεια είναι πολλές και βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα μέρη της χώρας. Υπάρχει όμως και μία που ξεχωρίζει και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ωραιότερη ορεινή διαδρομή τη Ελλάδας. Ο λόγος για την παλιά εθνική οδό E82, η οποία ξεκινά από την Πύλο και φτάνει στη Σπάρτη αφού περάσει από την Καλαμάτα.

Το κομμάτι που ξεχωρίζει περισσότερο είναι εκείνο που βρίσκεται μεταξύ Καλαμάτας και Σπάρτης και αφήνει τον ταξιδιώτη να απολαύσει τις εναλλαγές του τοπίου και τις ομορφιές του Ταΰγετου σε όλο τους το μεγαλείο.

Η παραπάνω διαδρομή έχει μήκος 60 χιλιόμετρα και χαρακτηρίζεται από τις πολλές διαδοχικές στροφές αλλά και τη μεγάλη διαφορά σε υψόμετρο που έχει από την αρχή μέχρι και το τέλος της. Το ψηλότερο σημείο που θα βρείτε στη διαδρομή είναι η ορεινή διάβαση Λαγκάδας στα 1.350 μ. υψόμετρο. Οι ταξιδιώτες θα βρουν στο δρόμο τους δύο φαράγγια αλλά και το πανέμορφο και γεμάτο έλατα δάσος του Ταΰγετου, έπειτα από το οποίο ακολουθεί η θέα του Μεσσηνιακού κόλπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πέρασμα Λαγκάδας έχει ειδικούς χώρους στάθμευσης όπου υπάρχουν ειδικές πινακίδες για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, ενώ αλησμόνητη μένει η διέλευση μέσα από ένα εντυπωσιακό τούνελ, όπως και οι βραχώδεις σχηματισμοί που συνθέτουν ένα μεθυστικής ομορφιάς τοπίο.

Η περιοχή της Λαγκάδας είναι γνωστή και στους λάτρεις της αναρρίχησης, αφού από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν διανοιχθεί περισσότερες από 120 διαδρομές, όλων των βαθμών δυσκολίας, μοιρασμένες σε 5 πεδία.

Ο δρόμος βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε κακή κατάσταση και για να κάνετε τη διαδρομή θα χρειαστείτε λίγο πάνω από μία ώρα, ή και περισσότερη, αν αφιερώσετε το χρόνο που αρμόζει στο τοπίο και τις φωτογραφίες που θα θέλετε να τραβήξετε.

πηγή: carandmotor