Δημητσάνα: Εκδρομή στην αρχόντισσα της Ορεινής Αρκαδίας

57

Τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα καταπράσινα τοπία, τα σπουδαία αξιοθέατα αλλά και η αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη κατέστησαν την Δημητσάνα αγαπημένο προορισμό για τους εκδρομείς.

Φύση, γραφικότητα και παράδοση συνδυάζει η Δημητσάνα η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για διαφορετικά είδη τουρισμού.

Η όμορφη και ιστορική Δημητσάνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 960 – 1.080μ., πάνω στα ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης Τεύθις, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Η κωμόπολη της Δημητσάνας απέχει 60 χλμ από την Τρίπολη.

Είναι ένας παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός με πλούσιες ιστορικές μνήμες, με πανύψηλα πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καλντερίμια και στενά πλακόστρωτα δρομάκια. Η ιστορία, οι μύθοι, τα γεφύρια και οι νεροτριβές, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά κειμήλια, τα πέτρινα κτίρια, η άρτια τουριστική υποδομή καθώς και η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα καθιστούν τη Δημητσάνα μια αρχοντική κωμόπολη και μαγικό προορισμό περιήγησης.

Τι να κάνετε στη Δημητσάνα

-Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα επιβλητικά αρχοντικά. Κοντά στο κέντρο της αγοράς της Δημητσάνας, δίπλα στην Αγία Κυριακή βρίσκεται το καλλιμάρμαρο και μεγαλοπρεπές ωρολογοστάσιο που φιλοξενεί το “ρολόι της Δημητσάνας”. Το ρολόι στάλθηκε από τους Δημητσανίτες της Νέας Υόρκης γύρω στα 1900. Η θεμελίωση του έργου έγινε το έτος 1928, ενώ ολοκληρώθηκε το 1934. Βλέποντας κανείς σήμερα αυτό το έργο θαυμάζει την τέχνη και την αρχιτεκτονική του, τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητά του, την αρχοντιά και την ομορφιά του.

-Eπισκεφθείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

-Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού.  Το Μουσείο οποίο ανήκει στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς.

-Επισκεφθείτε την Μονή Τιμίου Προδρόμου η οποία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Λούσιου, 14 χλμ νότια της Δημητσάνας. Είναι χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου. Στην περιοχή κυριαρχεί το άγριο και επιβλητικό τοπίο με πλούσια βλάστηση.

-Σε περίπτωση που θέλετε να διατηρηθείτε σε φόρμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από εδώ ξεκινούν πολλά μονοπάτια προς το φαράγγι του Λούσιου και τα μοναστήρια του.

1