Χρονιά υδατοδρομίων το 2020 – Ποιες περιοχές αναμένουν αδειοδότηση

53

Σε επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και τη λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα, προχωρά το υπουργείο Μεταφορών.

Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά στη σύσταση ομάδας εργασίας. Έργο της είναι η επεξεργασία της δευτερογενούς νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση των υδατοδρομίων και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η υφισταμένη νομοθεσία περί ανάπτυξής τους.

Η ομάδα εργασίας θα έχει ως ειδικό αντικείμενο:

1) την επεξεργασία, τη σύνταξη και την εισήγηση της δευτερογενούς νομοθεσίας για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων, υπό μορφή παραδοτέων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου,

2) τον διυπουργικό συντονισμό και τη συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στα θέματα ανάπτυξης των υδατοδρομίων με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την κατάρτιση του δευτερογενούς πλαισίου,

3) την παροχή υποστήριξης με κάθε άλλη ενέργεια απαραίτητη για τη θέση σε εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια (π.χ. σύνταξη πρότυπων αποφάσεων αδειοδότησης, διαχείριση παραβόλων κ.λπ.).

Στόχος είναι το έργο της να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από τη σύστασή της, ενώ τον ορισμό των μελών της ομάδας θα αναλάβει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υδροπλάνα θα ξεκινήσουν να πετάνε από την Κέρκυρα, καθώς αν ολοκληρωθεί το δίκτυο των 8 υδατοδρομίων που ετοιμάζεται στο Ιόνιο, αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να λειτουργούν τα εξής υδατοδρόμια, τα οποία θα ανήκουν στα λιμενικά ταμεία:

Αιγαίο: 8 υδατοδρόμια σε Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό.
Ιόνιο: 5+3 σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Μεγανήσι και Κέρκυρα, Παξοί και Πάτρα.
Εύβοια: Κύμη, Κάρυστος, Αιδηψός, Χαλκίδα.
Σποράδες: Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος, Βόλος.
Λουτράκι, Πάτμος, Τήνος, Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμένα Βούρλα, Βόλος.