Χριστούγεννα αλά …γαλλικά: Τα έθιμα, οι παραδόσεις και η πεντανόστιμη Galette de rois

2.321

Οικογενειακά, με γεμάτο τραπέζι και εδέσματα που ποικίλουν από την «παραδοσιακή» γαλοπούλα με κάστανα ώς τα …στρείδια του Charente-Maritime (Σαρέντ-Μαριτίμ), τα μύδια με πατάτες στα βόρεια, τα πιάτα με σαλιγκάρι στη Βουργουνδία, το «foie gras» (φουά γκρα) και την πάπια «confit» (κονφί) στη νοτιοδυτική Γαλλία, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι Γάλλοι.

Οι πόλεις φωταγωγούνται, σπίτια και καταστήματα στολίζονται στο πνεύμα των ημερών και τα λογής λογής χριστουγεννιάτικα δέντρα φέρνουν χαμόγελα στα πρόσωπα μικρών και …μεγαλύτερων παιδιών. Άλλωστε, τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της εορταστικής περιόδου στη Γαλλία -όπως και παντού στον κόσμο- όπως εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η υπεύθυνη των υπηρεσιών Πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Μαριάνθη Πάσχου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Πάσχου, τα έθιμα και τις παραδόσεις τηρούν και οι Γάλλοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και άνθρωποι όπως η ίδια, που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία κι έχουν μυηθεί στα «μυστικά» των γαλλικών εθίμων και παραδόσεων αλλά και της γαλλικής κουζίνας!

Ο Άγιος Βασίλης που έρχεται …παραμονή Χριστουγέννων

Στη Γαλλία, όπως αναφέρει στο «Πρακτορείο FM» η κ. Πάσχου, ο Άγιος Βασίλης έρχεται τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου και όχι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως θέλει η παράδοση στην Ελλάδα, ωστόσο η προσμονή και η χαρά των παιδιών είναι η ίδια. «Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή στη Γαλλία, με τα παιδιά να έχουν τον πρώτο λόγο», εξηγεί η κ. Πάσχου, σημειώνοντας ότι η περίοδος αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθεί όλη η οικογένεια γύρω από ένα πλούσιο σε εδέσματα τραπέζι.

«Κάποιοι προτιμούν τα παραδοσιακά πιάτα γαλοπούλας με κάστανα, αλλά κάθε περιοχή έχει και τα δικά της ξεχωριστά πιάτα, όπως τα στρείδια στο Charente-Maritime ή τα πιάτα με σαλιγκάρι στη Βουργουνδία και τα μύδια σερβιρισμένα με πατάτες στα βόρεια της χώρας» αναφέρει η κ. Πάσχου, συμπληρώνοντας πως από το εορταστικό τραπέζι δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει το μελόψωμο αλλά και το «ζυμωμένο» κρασί στην Αλσατία.

…και η βασιλόπιτα των …Θεοφανείων!

Οι Γάλλοι σερβίρουν τη δική τους εκδοχή της …βασιλόπιτας από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για τη «galette de rois» (γκαλέτ ντε ρουά), μια λαχταριστή πίτα με σφολιάτα και κρέμα αμυγδάλου, το …κόψιμο της οποίας σηματοδοτεί τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού σερβίρεται στις 6 Ιανουαρίου (τη 12η ημέρα των Χριστουγέννων) για να εορταστούν τα Θεοφάνεια (Epiphany). Ωστόσο, οι Γάλλοι σήμερα -ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων- την προμηθεύονται όλο τον Ιανουάριο προκειμένου με αυτό τον τρόπο να γιορτάσουν …νόστιμα τον ερχομό του νέου έτους με την οικογένεια και τους φίλους τους!

Το «φλουρί» στη «galette de rois», που παλαιότερα ήταν κουκί ή ξερό φασόλι, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από περίτεχνες πορσελάνινες φιγούρες, που ενίοτε, όπως εξηγεί η κ. Πάσχου, παίρνουν και θεματικό ή επετειακό χαρακτήρα. «Μια χρονιά είχαν βγει φιγούρες εμπνευσμένες από τον Αστερίξ και σχηματίζονταν ουρές από ανθρώπους που ήθελαν να αποκτήσουν μια galette de rois με τη φιγούρα του, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν συλλογή», εξηγεί η κ. Πάσχου, η οποία έχει τη δική της συλλογή από όμορφες, μικρές πορσελάνινες φιγούρες που αναπαριστούν την Παναγία, τους μάγους με τα δώρα και τις μορφές διαφόρων ζώων.

Μάλιστα, για όσους θέλουν να πάρουν μια …γεύση από Χριστούγεννα αλά γαλλικά, η κ. Πάσχου μας «αποκαλύπτει» τη συνταγή της «galette de rois»:

Υλικά:
– φύλλο ζύμης (2)
– 125 γραμμάρια ζάχαρη
– 60 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
– 2 αβγά
– 150 γραμμάρια αμύγδαλο σε σκόνη
– 1 κλωναράκι βανίλιας
– 1 αβγό για την επάλειψη των φύλλων και μία πρέζα αλάτι
– 50 γραμμάρια κρέμα πατισερί για να φτιάξετε την …πραγματική γέμιση!

Εκτέλεση:
– προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
– Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου.
– Χαράσσουμε κάθετα στη μέση το κλωνάρι βανίλιας, ξύνουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του και τους βάζουμε στο μείγμα.
– Προσθέτουμε 2 αβγά και το ρούμι (σ.σ. σε περίπτωση που δεν έχουμε ρούμι, μπορούμε να βάλουμε αμαρέτο).
– Βάζουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε την κρέμα αμυγδάλου, αφήνοντας περιθώριο 2 εκατοστών ζύμης γύρω από το ταψί, που την «περνάμε» ελαφρά με ένα υγρό πινέλο.
– Μέσα στην κρέμα βάζουμε την πορσελάνινη φιγούρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από το πρώτο), το οποίο «κλείνουμε» γύρω γύρω.
– Αλείφουμε το πάνω φύλλο με ένα χτυπημένο αβγό, στο οποίο έχουμε ρίξει μια πρέζα αλάτι.
– Τοποθετούμε τη «galette de rois» στο ψυγείο για 30 λεπτά, στη συνέχεια τη βγάζουμε και κάνουμε διάφορα σχέδια προτού περάσουμε μια δεύτερη επάλειψη με αβγό.
– Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (λίγο περισσότερο εάν το ταψί είναι μεγάλο ή αν η ζύμη είναι σπιτική)

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ