Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Σμύρνη ερείπια ναού της Αφροδίτης

69

Ερείπια από Ναό της Αφροδίτης, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα προ Χριστού, ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, στη δυτική Τουρκία.

Οι ανασκαφές στη Σμύρνη έγιναν σε μία έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 35 προϊστορικούς οικισμούς. Οι 16 από αυτούς χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή, έως το 4.500 π.Χ., ωστόσο, το σημαντικότερο εύρημα ήταν ο ναός της Αφροδίτης, ηλικίας περίπου 2.500 ετών.

Τι αναφέρουν Τούρκοι αρχαιολόγοι

Η επικεφαλής της ανασκαφής, Ελίφ Κοπαράλ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αρχαιολογίας και Καλών Τεχνών Mimar Sinan, ανέφερε ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αποκτήσουν, με τα συγκεκριμένα ευρήματα, σημαντική γνώση για την τεράστια κοινωνικοοικονομική δομή αυτής της περιόδου.

«Εξερευνώντας την επιφάνεια, ανακαλύψαμε τον Ναό της Αφροδίτης, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Εκείνη την εποχή, η θεά της ομορφιάς ήταν μια από τις πιο σεβαστές. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό και εντυπωσιακό εύρημα», είπε η Κοπαράλ.

Τα πρώτα ίχνη του ναού

Τα πρώτα ίχνη του ναού ανακαλύφθηκαν από την ομάδα αρχαιολόγων το 2016. Ο επικεφαλής της αποστολής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν ενεργά με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βοήθησαν στην προστασία των ιστορικών αξιών από το να λεηλατηθούν από λαθρέμπορους και παράνομους κυνηγούς θησαυρών.