Το Hollywood πάει Θεσσαλονίκη – Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για κινηματογραφικά στούντιο στη Θέρμη

202

Η Θεσσαλονίκη έχει όλο το μέλλον μπροστά της, όπως και γενικότερα η Βόρειος Ελλάδα, με νέο αεροδρόμιο (2020), μετρό (2023), γρήγορο τρένο (2020), λιμάνι και κέντρο διαλογής DHL (2020).

Μια νέα, μεγάλη επένδυση και η πρώτη του είδους στη χώρα μας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη «νύμφη του Θερμαϊκού. Πρόκειται για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία των πρώτων κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Nu Boyana Hellenic Film Studios», μια επένδυση που θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του ακινήτου, του κόστους κατασκευών των πλατό και του εξοπλισμού. Μάλιστα, είναι έτοιμες προς παραγωγή οι δύο πρώτες ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας στα στούντιο. Η εκτίμηση είναι ότι το σύνολο της έκτασης της επένδυσης, η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, θα αγγίξει τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η επένδυση αυτή, αποτελεί προϊόν συνεργασίας των κινηματογραφικών στούντιο Nu Boyana Film Studios, των κινηματογραφικών στούντιο και του ΕΚΟΜΕ, που εδώ και δύο χρόνια εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Κι είναι αλήθεια με τη λειτουργία των Film Offices, στις 13 περιφέρειες της χώρας μας, που θα εξυπηρετήσουν γραφειοκρατικά τις εταιρείες παραγωγής, αλλά και με τα οικονομικά κίνητρα (cash rebate)  που δίνει η Ελλάδα στις εταιρείες παραγωγής, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει τάχιστα.

«Ξεκινάμε με 8, προσβλέπουμε σε 13 τουλάχιστον πλατό. Η έναρξη των εργασιών για τις κατασκευές θα γίνει σε λίγους μήνες, αλλά ταινίες θα μπορούν να γυρίζονται και πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής των πλατό, αρχής γενομένης από το 2020,» ανέφερε ο CEO των York Studios, Γιάννης Καλαφάτης, ενώ οΓιαρίβ Λέρνερ, παραγωγός και CEO των Nu Boyana Film Studios, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι «μια ταινία διαφημίζει έναν προορισμό δωρεάν, αλλά απαιτεί και πολύ κόπο και πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν για να ολοκληρωθεί. Χρειαζόμαστε τη στήριξη πολλών ανθρώπων όταν φέρνουμε κοντά 2000 ανθρώπους για να παράξουμε ένα έργο τέχνης».

Σύμφωνα με τους επενδυτές, ο στόχος είναι να εξυπηρετούνται παραγωγές της εταιρείας Millenium Films, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λέρνερ και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 400 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετούνται και παραγωγές από τις υπόλοιπες  εταιρείες παραγωγής στο Χόλυγουντ (όπως το Netflix, η Universal, η Paramount) που ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που παρέχει, πλέον, η Ελλάδα. Οι δύο μεγάλες ταινίες που έρχονται με τα νέα στούντιο είναι το «Legend of Sinbad» και το «Red Sonja», καθώς και η τηλεοπτική σειρά «Undisputed».

 

Πηγή: HuffPost