Μέζαπος: Εκεί που ο θρύλος συναντά την πραγματικότητα (video)

110

Στα νότια της Λακωνίας, υπάρχει ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που το όνομά του φέρει ινδοευρωπαϊκές ρίζες. Ο λόγος για τον Μέζαπο, το ψαροχώρι της Μάνης που η ονομασία του προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκής προέλευσης λέξη «άπα», δηλαδή νερό, και το επίθετο «μέσσος» της αιολικής διαλέκτου, σύμφωνα πάντα με τον γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο.

Όπως ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, έτσι και ο μαγικός αυτός οικισμός του Μέζαπου είναι χτισμένος πάνω σε μια βραχώδη και άγονη τοποθεσία ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, μα με την πιο υπέροχη θέα που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί. Στην “άγρια” αυτή μαγική γη, ανάμεσα σε υπέροχες σπηλιές και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, κρύβεται ένα πραγματικό διαμάντι, όπως και πολλά – πολλά ακόμα μυστικά. Κατά το παρελθόν, ο Μέζαπος ήταν το λημέρι και καταφύγιο του θρυλικού πειρατή Νικόλαου Σάσσαρη ή Κάτζου, γνωστός στην ιστορία ως ο «Μονόφθαλμος», που έδρασε στην Μεσόγειο κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Στις σπηλιές του Μέζαπου έκρυβε τα πλοία, τα λάφυρα και τους θησαυρούς του, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονταν και ο 16 μέτρων ύψος πύργος του, στον οποίο υπήρχαν ειδικά κατασκευασμένα υπόγεια αλλά και μυστικοί διάδρομοι που οδηγούσαν μέχρι τη θάλασσα.

Ο πύργος είχε κανόνια τα οποία εκλάπησαν ή πουλήθηκαν, ενώ στις μέρες μας, τα ερείπιά του δεν θυμίζουν σε τίποτα τη μεγαλοπρέπεια εκείνης της εποχής. Κοιτώντας κανείς από ψηλά τον Μέζαπο, μπορεί να κατανοήσει με μιας όλους τους θρύλους που αφορούν τον υπέροχο αυτό τόπο.

“Κρυμμένος” στον ομώνυμο κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι, με τα πιο “ριζωμένα” καταπράσινα νερά που μέσα τους καθρεπτίζεται ολόκληρη η ομορφιά της άγονης καφετιάς Μανιάτικης γης, αποτυπώνει αυτό που πραγματικά είναι. Ένας άγριος τόπος ντυμένος με μια αυθεντική πραγματικότητα που τυλίχθηκε με θρύλους και ιστορίες ώστε να ταξιδεύει ήρεμα το μυαλό στη δική του συγκλονιστική αλήθεια. Εάν λοιπόν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που γοητεύεστε από ενδιαφέρουσες εικόνες, τότε ο Μέζαπος έχει πολλές να σας προσφέρει… Και εάν είστε τυχεροί μπορεί να ανακαλύψετε σε μια από τις πολυάριθμες σπηλιές του και τον μεγάλο θησαυρό που άφησε πίσω του ο Μανιάτης πειρατής λίγο πριν το άδοξο τέλος του… εάν πάλι όχι… δεν πειράζει, γιατί μόλις θα έχετε ανακαλύψει έναν άλλον υπέροχο θησαυρό που ονομάζεται Μέζαπος.

Απολαύστε ένα υπέροχο video από το Travel Inspiration: