4 τοπ προορισμοί με ξεχωριστά έθιμα για να πάτε τα Θεοφάνεια

897

Αν ξεμείνατε στην πόλη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αδράξτε την ευκαιρία και χωρίς πολλές προετοιμασίες οργανωθείτε για μία απόδραση την ημέρα των Φώτων!

Παρακάτω θα βρείτε 4 προορισμούς ιδανικούς για 3ημερο…

Καστοριά

Στην Καστοριά κάθε χρόνο αυτή τη μέρα αναβιώνουν τα «Ραγκουτσάρια». Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Μετά τον αγιασμό των υδάτων, ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά της περιοχής και όλη η μέρα κυλάει με αδιάκοπο χορό. Σε αυτούς τους ρυθμούς μπορείτε να βολτάρετε στην πανέμορφη Καστοριά και να επισκεφτείτε τα μνημεία της περιοχής, τις λιθόστρωτες διαδρομές αλλά και την υπέροχη λίμνη…

Δράμα

Τα Μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στη Δράμα. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό.

Γιάννενα

Στη μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων, δεν θα μπορούσαν να μην αξιοποιήσουν την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα για την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού. Παρά το κρύο, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που βουτούν για να τον πιάσουν, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών προς το μητροπολιτικό ναό της πόλης. Στα Γιάννενα θα χορτάσετε επίσης όμορφο φυσικό τοπίο, ενώ μια βόλτα στην παλιά πόλη, στο Κάστρο Ιτς Καλέ και το πάρκο Λιθαρίτσια θα σας γνωρίσει καλύτερα μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Χαλκιδική

Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού. Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής πρωταγωνιστές των Θεοφανίων είναι οι φούταροι. Την παραμονή των Φώτων νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.