Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Μέσα στον Μάρτιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

113

Νέα σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, η πέμπτη κατά σειρά, για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε χθες, 27 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε αυτή συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιου, οι Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκου, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου, η κ. Ελένη Δουνδουλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι της Α.Ε. Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.

Διορισμός καλλιτεχνικής επιτροπής

Από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, έγινε γνωστό ότι στον απολογισμό του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε χθες, πιστοποιήθηκε ότι η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση είχε υλοποιήσει μόλις το 17% των συμβατικών της υποχρεώσεων, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2019. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2020, το οποίο θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα. Μέσα στον ερχόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το συνολικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Επίσης, στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται το Δ.Σ. να ανακοινώσει τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση.

Επιχορήγηση 20 εκ. ευρώ

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η διάθεση του ποσού των 20 εκ. ευρώ, που έχει εκταμιευθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στον δήμο Ελευσίνας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης του δήμου της πόλης για την κατανομή του ποσού, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση έργων υποδομής στην Ελευσίνα.

Εξαγοράζεται το παλαιό Ελαιουργείο μέσω ΤΑΠ

Σε ό,τι αφορά το κτήριο του παλαιού Ελαιουργείου, έχουν προχωρήσει οι επαφές με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά του από το ΥΠΠΟΑ και έχει δοθεί προσφορά για το τίμημα. Η σχετική διάταξη είναι έτοιμη και αναμένεται η ψήφισή της από τη Βουλή, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ΤΑΠ για την αγορά.

Αναμόρφωση του Μουσείου – Θα λειτουργήσει το 2021

Σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, από το ΚΑΣ εγκρίθηκε η μελέτη παρεμβάσεων και διαμόρφωσης των εισόδων. Η μελέτη είναι συμβατή με τις πολεοδομικές προτάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Ελευσίνα, ενώ περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο. Σε ό,τι αφορά την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, προχωράει η συντήρηση των αρχαιοτήτων, επιτόπου αλλά και σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με το σχέδιο επανέκθεσης, προγραμματίζεται η συνολική αναμόρφωση του χώρου και η δημιουργία βιωματικής εμπειρίας για τους επισκέπτες. Το μουσείο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2021.