Κεραυνός σκότωσε 4 γορίλες στην Ουγκάντα

33

Τέσσερις ορεινοί γορίλες, ένα προστατευόμενο είδος, σκοτώθηκαν από κεραυνό σε ένα εθνικό πάρκο της Ουγκάντα, σύμφωνα με ανακοίνωση ενός διασυνοριακού οργανισμού διατήρησης προστατευόμενων περιοχών.

Συγκεκριμένα, τα τρία αυτά ενήλικα θηλυκά και το ένα νεαρό αρσενικό ήταν μέρος μιας ομάδας 17 γορίλων στο Εθνικό Πάρκο Μγκαχίνγκα, στην νοτιοδυτική Ουγκάντα.

Αναλυτικά ο οργανισμός αναφέρει:

“Με βάση τις μακροσκοπικές αλλοιώσεις (στην εξέταση) της νεκροψίας, την επιτόπου επιθεώρηση και την αξιολόγηση ιστορικού, η αιτία θανάτου για τους τέσσερις γορίλες είναι πιθανό να είναι ηλεκτροπληξία από κεραυνό».
Πρόσθεσε δε πως οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να επιβεβαιώσουν την αιτία θανάτου των τεσσάρων γοριλών εντός δύο έως τριών εβδομάδων.

Προσπάθειες κατά της λαθροθηρίας

Το 2008, οι εκτιμήσεις ήταν ότι μόνο 680 από αυτούς τους μεγάλους πιθήκους είχαν απομείνει, αλλά χάρη στις προσπάθειες διατήρησης και τις περιπολίες κατά της λαθροθηρίας, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σε πάνω από 1.000. Ο ορεσίβιος γορίλας, υποείδος του ανατολικού γορίλα, έχει συνεπώς εξαχθεί από την κατηγορία των «κρίσιμα απειλούμενων» ειδών στην κατηγορία «απειλούμενων» σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Το Εθνικό Πάρκο Μγκαχίνγκα

Το Εθνικό Πάρκο Μγκαχίνγκα είναι μέρος του ορεινού όγκου Βιρούνγκα, μιας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο, που διασχίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.